Risc nuclear din cauza unui atac la centrala din Zaporijie

Un atac al trupelor ruse a atins vineri o unitate a centralei nucleare Energodar din regiunea Zaporijie, informează AFP şi Reuters, care citează Ria.

Trupele ruse trag în pompierii care încearcă să stingă focul, transmite Reuters care citează informaţiile furnizate de ministerul energiei, difuzate de Ria.

Ministrul ucrainean de externe a avertizat că dacă se va produce o explozie, aceasta va fi de zece ori mai mare decât cea de la Cernobîl. El a cerut ruşilor încetarea imediată a focului, stabilirea unei zone de securitate şi să permită pompierilor să stingă focul.

Primarul din Zaporijie Dmitro Orlov a scris pe Telegram că o sută de vehicule militare ruseşti s-au apropiat de centrala nucleară, potrivit dpa.

Echipele de intervenţie au anunţat vineri că trupele ruse le împiedică să stingă un incendiu declanşat în urma unui bombardament asupra centralei de la Zaporijie, cea mai mare din Europa, informează AFP.

„Invadatorul nu permite unităţilor publice de salvare ucrainene să înceapă stingerea incendiului”, au spus aceştia într-o declaraţie postată pe Facebook, adăugând că incidentul a afectat o o clădire pentru cursuri de formare şi un laborator şi că doar unul din cele şase reactoare ale centralei funcţionează în prezent.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut