Rezoluţia ‘Moldova Europeană’

Participanţii la Adunarea Naţională „Moldova Europeană”, care s-a desfăşurat, duminică, la Chişinău, au adoptat o rezoluţie în baza căreia cer tuturor partidelor şi oamenilor politici să modifice Constituţia „pentru a stabili definitiv şi ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.


Rezoluţia „Moldova Europeană” mai prevede „deschiderea cât mai rapid posibil a negocierilor de aderare şi întărirea instituţiilor statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum şi o transpunere rapidă a legislaţiei europene prin implicarea specialiştilor din ţările care au parcurs recent aceeaşi etapă de aderare, în special din România”.

Totodată, documentul prevede „extinderea negocierilor pentru rezolvarea paşnică, definitivă a conflictului transnistrean şi folosirea procesului de aderare la Uniunea Europeană drept catalizator pentru creşterea bunăstării şi nivelului de trai al cetăţenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată”.

Participanţii la acţiune au votat ca politicienii „să-şi unească eforturile pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor şi a ridica nivelul de trai la standardele europene şi pentru modernizarea localităţilor, aşa încât toţi cetăţenii să aibă acces la servicii şi utilităţi de calitate, la nivel european”, dar şi „să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piaţa europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicaţii – pentru a exclude orice tip de şantaj şi a asigura independenţa Republicii Moldova de a se dezvolta liber şi fără constrângeri”.

Un punct important al Rezoluţiei este cel prin care clasei politice din Republica Moldova i se cere „să condamne cu fermitate războiul ilegal şi inuman început de Rusia în Ucraina, care subminează stabilitatea şi afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, şi să ia o poziţie clară împotriva persoanelor care au declanşat războiul, a celor declarate criminali de război de instituţiile internaţionale şi a celor care susţin războiul şi participă la destabilizarea situaţiei din regiune”.

De asemenea, cetăţenii moldoveni care au votat Rezoluţia „Moldova Europeană” au făcut apel la instituţiile Uniunii Europene să continue sprijinul acordat ţării şi să accepte Republica Moldova în familia europeană după îndeplinirea condiţiilor de aderare, precizând că „aderarea la UE este drumul ales cu fermitate de Republica Moldova”.

Peste 75.000 de persoane au participat, duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, la un miting pro-european, la iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

La acţiune au fost prezenţi şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, europarlamentarul român Siegfried Mureşan, dar şi ambasadorul României la Chişinău, Cristian Leon Ţurcanu.

Obiectivul Republicii Moldova

Președinteel Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că obiectivul Republicii Moldova este ca până în 2030 să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, a declarat, duminică, preşedintele Maia Sandu.

Şeful statului moldovean a spus, cu prilejul mitingului pro-european desfăşurat la Chişinău, că integrarea în Uniunea Europeană „este unica şansă ca Moldova să se dezvolte” şi „să nu trăiască în şantajul rusesc, în sărăcie şi corupţie”.

„Proiectul nostru de ţară şi obiectivul nostru este ca Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susţinerea Uniunii Europene în acest drum şi asta o cere poporul Republicii Moldova. A cerut-o de fiecare dată când a ieşit în stradă să-şi apere drepturile, a cerut-o la alegeri, o cere acum când, iarăşi, ne-am adunat împreună pentru a decide soarta Moldovei. Europa este mai mult decât o lozincă politică, Europa este un mod de viaţă, un vis care trebuie să devină realitate şi este şansa poporului nostru să trăiască în pace, în linişte şi în belşug. Acest vis depinde de fiecare dintre noi”, a transmis Maia Sandu.

Ea a subliniat, în faţa a peste 75.000 de persoane, că „moldovenii trebuie să fie europeni nu doar în valori, aşa cum suntem astăzi, ci şi în acte”.

„Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul, să ne dezbine, să ne ţină în sărăcie, să ne şantajeze, au vrut să fim dependenţi, au vrut să îngheţăm, să cădem. Dar noi am rezistat! Noi suntem rezistenţi. În 34 de ani am rezistat în pofida tuturor piedicilor. Am rămas o ţară cu oameni liberi, o ţară democratică, o ţară care-şi merită locul în Uniunea Europeană. Suntem un popor demn, spunem ce vrem şi suntem fermi în deciziile care ţin de ţara noastră. Acest lucru l-au dorit şi părinţii noştri, şi toţi cei care au apărat Moldova prin sacrificii şi cu fruntea sus”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

Preşedintele Republicii Moldova a apreciat eforturile Ucrainei de a lupta împotriva Rusiei, considerând că numai în acest mod „războiul este azi departe de casele moldovenilor”.

Şeful statului moldovean a scandat, în cadrul unui miting pro-european organizat la Chişinău, „Slavă Ucraina!”, fiind aplaudată de zecile de mii de moldoveni participanţi la manifestare.

„Moldova europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici şi de nădejde, care nu ne vor lăsa singuri în faţa agresorilor ce aduc războaie şi ucid oameni. Putem fi în siguranţă doar împreună cu familia europeană. Războiul este azi departe de casele moldovenilor pentru că ucrainenii luptă eroic şi îşi dau viaţa pentru pământul şi neamul lor. Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub şantajul Kremlinului. Vrem să ţinem ţara şi copiii noştri departe de pericolul războiului. Doar fiind membri ai Uniunii Europene nu vom fi singuri şi vom avea garanţia siguranţei şi păcii pentru moldoveni. Moldova s-a desprins cu greu de trecutul în care depindea prea mult de Kremlin şi acum se uită mândră spre un viitor european”, a afirmat Maia Sandu.

Roberta Metsola: Europa este Republica Moldova

În discursul său de la Adunarea Naţională „Moldova Europeană”, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că Europa este Republica Moldova. „Republica Moldova este Europa. Moldova nu este singură”, a spus duminică, în limba română, preşedinta Roberta Metsola,.
De asemenea, Roberta Metsola a scandat împreună cu participanţii la miting cuvântul „solidaritate”, tot în limba română, înainte de a începe partea în engleză a discursului ei.

„În ultimii ani, aţi făcut paşi decisivi iar acum aveţi responsabilitatea de a merge pănă la capăt, chiar şi cu acest război la graniţa voastră. Noi, în Parlamentul European, am recunoscut progresul făcut de ţara voastră. Republica Moldova este gata pentru integrarea în piaţa unică europeană”, a mai afirmat Roberta Metsola.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut