Revelion sărac în hotelurile clujene

Din cauza situației incerte generată de pandemie, multe dintre hotelurile clujene au preferat să-și închidă activitatea în perioada sfîrșitului de an și au renunțat la organizarea tradiționalei sărbători de Revelion.

Deși în anii anteriori, înainte de declanșarea pandemiei, sărbătorile de Revelion constituiau evenimente importante pentru hoteluri, în urma cărora rezultau încasări consistente, situația s-a schimbat radical odată cu impunerea restricțiilor sanitaare, și nici în acest an lucrurile nu au stat mai bine.

”Nu am organizat nici o petrecere de Revelion în acest an. De fapt am închis hotelul din 21 decembrie, și vom deschide doar în 15 ianuarie”, spune Roxana Ghiran, manager Grand Hotel Napoca și președintele Asociației Hotelierilor Clujeni. ”Costurile ar fi fost foarte mari, și am avut puține înscrieri – unii oameni au preferat să plece din țară, iar alții au mers la schi. În alți ani aveam ce puțin 300 de înscrieri, iar acum am avut doar vreo 40, iar unele dintre acestea au fost anulate, așa că am preferat să renunțăm. Până la urmă încasările ar fi fost depășite de costuri – eu cred că am luat o decizie corectă”, spune ea. Și alte hoteluri clujene au avut aceeași abordare, un exemplu fiind Univers T, care a renunțat la organizarea unei petreceri de Revelion.

Însă nici hotelurile care au organizat evenimente cu această ocazie, nu se pot lăuda cu cine știe ce rezultate financiare. ”De obicei aveam peste 1.000 de persoane la petrecerea de Revelion, anul aceasta abia dacă am avut 300. Lumea a fost reticentă, la început s-au înscris, dar pe urmă s-au retras.”, spune Simion Pruneanu, de la Grand Hotel Italia, care este îngrijorat și de perspectivele acestui început de an. ”A crescut iarăși numărul de infectări cu COVID, așa că este foarte posibil să apară din nou restricții, așa cum se întâmplă deja în alte țări”, afirmă el.

Sărbătoare pe jumătate în restaurante

Lucrurile au stat ceva mai bine în restaurante, deși restricțiile au implicat funcționarea la jumătate din capacitate. ”Ordonanța care a prevăzut posibilitatea organizării evenimentelor de Revelion a fost dată destul de târziu, așa că am avut unele probleme cu organizarea, iar multă lume a făcut solicitări doar în ultimul moment. Dar cine a dorit, a organizat așa ceva”, spune Ștefan Gadola, patronul restaurantului Chios și președintele Asociației HoReCa Cluj. ”Noi am organizat la Chios, dar au fost mai puțini oameni, pentru că am putut funcționa doar la jumătate din capacitate. Să tot fi fost vreo 100 de persoane, însă noi avem o capacitate de 300 de locuri”, afirmă el. Nici președintele Asociației HoReCa nu vede un viitor în roz. ”Domeniul nostru a fost cel mai lovit în această perioadă, și din ce în ce mai mulți angajați pleacă spre doemnii mai sigure. Nici angajații din străinătate nu reprezintă o soluție foarte bună – costurile sunt foarte mari cu ei, și, în plus, există problemele de adaptare, de limbă, de cultură. Cred că foarte multe restaurante vor intra în insolvență anul acesta”, apreciază Ștefan Gadola.

De altfel, orașul nostru nu face excepție de la regulă, aceeași situație putând fi regăsită în multe dintre marile orașe ale țării. Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc apreciază că, în această perioadă, multe unităţi de cazare din România au avut un grad de ocupare mic sau chiar au fost goale. În total, în țară și-au petrecut noaptea de Anul Nou circa 121.000 de turişti, cu o treime mai puțini decât în 2019. Federația estimează că doar 25,6 milioane de euro au fost cheltuiți de de turiștii care au ales să-și petreacă Revelionul în țară, iar cea mai mare scădere a încasărilor, de peste 50%, a fost consemnată în hotelurile şi restaurantele din orașele mari. Și Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România estimează cam aceeași cifră de afaceri pentru Revelionul petrecut în țară, de circa 30 milioane euro, cu precizarea că încasări ceva mai bune au avut stațiunile turistice și pensiunile din zonele rurale.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut