Retrospectivă Gheorghe Codrea la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca găzduieşte, în perioada 10 – 28 martie, expoziţia „Ctitorii cromatice. O retrospectivă Gheorghe Codrea”, curatoriată de Alexandra Ardelean.

Expoziția abordează tematic subiectele principale care au dăinuit în opera artistului. Picturile sale în ulei, prezentând calităţi cromatice deosebite, au fost inspirate din propriile realități, atinse de spiritualitatea tipic maramureșeană, natală, iar trăirile profund sufletești ale unei firi sensibile s-au dezlănțuit prin culoare. Un bun observator al lumii, demonstrat de reminiscențele recreate pe pânză, artistul și-a păstrat vie amintirea originilor prin perpetuarea motivului religios sub forma bisericilor predominant maramureșene și a turlelor inconfundabile, ctitoriri persistente în memoria afectivă.

Această expoziție retrospectivă înfățișează evoluții artistice personale, treceri de la expresionism la post-impresionism, experimente de pointilism și, mai recent, submersii în abstract printr-o serie de sincromii care asociază culorile cu ritmurile muzicale.

Artistul Gheorghe Codrea, care luna aceasta a aniversat 93 de ani, s-a născut la Sighetu Marmației, în inima Maramureșului istoric. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1958 și scenograf inovator al Operei Române din Cluj timp de 33 de ani, grafician și pictor de șevalet, menține în lucrările sale o autenticitate tradițională, în timp ce pășește pe muchia limitelor canonice ale artei.

Expoziţia va rămâne deschisă la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (piaţa Unirii nr. 30) pînă 28 martie 2021, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10-17. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30. Vizitatorii trebuie să respecte regulilor obligatorii de igienă personală, distanţare fizică şi acces în muzeu.

În această perioadă la Muzeul național de Artă Cluj mai pot fi vizitate expozițiile de pictură ale artistului Sorin Dumitrescu Mihăești și expoziţia „Doppelgänger”, care reuneşte creația artiştilor Ioana Antoniu și Radu Pulbere, cadre didactice ale Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Ambele expoziții sunt deschise până în 21 martie.

Reamintim că cercetătorii dar și publicul pot vizita colecţiile muzeului, care sunt deschise în fiecare joi, între orele 12-14, în baza unei programări prealabile la secretariat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut