”RetroPerspectiva” lui Adrian Grecu

Să știți că aparențele chiar înșeală. Obiectele acelea albe și pătrățoase pe care le vedeți în imagine nu stau cuminți și liniștite pe raft. Dacă te uiți mai stăruitor la ele se apucă să bâzâie, să tremure, să se miște și să facă tot felul de ghiumbușlucuri în timp ce vin amenințător spre tine. Însă, puteți fi cât de cât liniștiți: totul se petrece pe ecranul unui telefon sau al unei tablete, în spațiul virtual, cu ajutorul unei aplicații de realitate augumentată.

Expoziția nu găzduiește doar aceste lucrări, ci și altele, aparent mai calme, care nu se reped fizic spre privitor. O fac doar mental. Căci nimic din tot ce se poate vedea în ”RetroPerspectiva” lui Adrian Grecu – grafică, sculptură, instalatie sau imagine ”afișată” pe un ecran – nu este chiar ceea ce pare a fi. Însă toate sunt, fără excepție, o invitație la reflexie asupra condiției umane, a provocărilor cu care ne confruntăm zi de zi în raport cu schimbările societății actuale.

Expoziția este ”retro” pentru că include și lucrări realizate cu ani în urmă, ca exemplificare a evoluției unui artist cu vechi ștate de serviciu în slujba celor mai noi instrumente de exprimare plastică. Dar este și o ”perspectivă” pentru ceea ce ne așteaptă atât din punct de vedere al utilizării instrumentarului artistic, cât și prin prisma viziunii propuse asupra lumii și mentalului colectiv. Și mai este – așa cum o clamează și afișul acestei expoziții al cărei vernisaj are loc, joi, 21 iulie, la ora 18, la Muzeul de Artă – și un manifest. Un manifest al noilor tendințe și modalități de investigare estetică a realității concrete și imaginare.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut