Rețetele pentru pastilele de iodură de potasiu – doar pe bază de programare la cabinetele medicilor de familie

Asociația Medicilor de Familie Cluj face apel la populație să nu intre în jocul „isteriei și al panicii” create în urma anunțului ministrului Sănătății privind distribuirea pastilelor de iodură de potasiu.

„Medicii de familie vor prescrie aceste rețete conform ordinului de ministru persoanelor sub 40 de ani, care vor veni pe bază de programare la cabinetele medicilor de familie, cu ocazia unei consultații preventive sau curative sau chiar numai pentru această rețetă. Însă, trebuie să avem un pic de răgaz să ne organizăm, fiindcă este foarte multă muncă administrativă, este nevoie de înregistrarea acestor pacienți într-un tabel, de semnătură că au primit acea rețetă cu care ei vor merge la farmacie, este nevoie de recomandări și de întărirea recomandării de a nu lua aceste tablete de iod decât în cazul în care autoritățile anunță un incident nuclear sau o emisie peste limită a iodului radioactiv care ar putea să provoace daune sănătății noastre. Lucrurile acestea trebuie foarte bine stabilite. Nu este neapărat un pericol iminent, dar este bine să gândim preventiv în condițiile războiului din țara vecină” – a declarat, pentru Făclia, dr. Emiliana Costiug, președinte AMF Cluj.

Totodată, domnia sa a dorit să atragă atenția că și doza care se administrează diferă în funcție de vârstă și că celor peste 40 de ani nu le sunt recomandate tabletele de iod. „Peste 40 de ani putem să ne facem mai mult rău decât bine luând aceste tablete de iod. Aici este vorba de protecția organismelor în creștere, a organismelor care asimilează mult iod, cum ar fi copiii, sugarii, gravidele. Aici este riscul cel mai mare și aici trebuie să ne focusăm atenția” – a declarat dr. Emiliana Costiug.

Președintele AMF Cluj a atenționat, totodată, că suntem, încă, în plină pandemie de covid, iar dacă „intrăm în jocul acesta al isteriei și al panicii” și pacienții vin la cabinet fără programare, „riscăm să răspândim mai tare infecția covid și să creăm mai multe probleme sănătății noastre”.

„Înțelegem nevoia de distribuire, înțelegem rolul nostru, pe care-l avem în consiliere, dar trebuie să recunoaștem că avem resurse limitate și ca personal și ca timp. Mai avem și celelalte probleme, fiindcă bolile nu stau în loc și cumva trebuie să găsim un echilibru încât să încercăm să le facem pe toate. Dar, eu, de exemplu, am peste 1700 de persoane sub vârsta de 40 de ani, deci gândiți-vă, numai 5 minute să aloc fiecărui pacient ce ar însemna, ce muncă și ce resursă de timp. Părinții care au copii care vor merge la școală sau la grădiniță și vor veni la cabinetele medicilor de familie pentru aviz sau pentru dovadă de vaccinare, cu acea ocazie pot să primească și rețeta. Deci nu trebuie să fie primii la farmacie pentru rețetă” – a mai declarat președintele AMF Cluj, dr. Emiliana Costiug.

De menționat că, într-o postare pe Facebook, după lămurirea adusă de Ministerul Sănătății, cum că iodura de potasiu nu trebuie administrată în prezent, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie solicită „eliberarea comprimatelor de iodură de potasiu direct din farmacie, fără prescripție medicală, și urmărirea eliberării pe CNP prin intermediul unei platforme digitale simple create în regim de urgență de Serviciul de Telecomunicații Speciale”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut