Restaurarea bisericii seculare din Lujerdiu nu mai poate fi amânată (III)

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț: Biserica din Lujerdiu, ctitorită de Mihai Viteazul, este un monument unic în Transilvania

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului,  IPS Andrei Andreicuţ,  Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, a învederat, pentru cotidianul „Făclia”, că pentru salvarea Bisericii de la Lujerdiu, ctitorite de Mihai Viteazul, „este necesară o intervenție de urgență”.

„Este vorba de un monument unic în Transilvania. Nu suntem sprijiniți nici de Ministerul Culturii, nici de forurile de decizie de la București. Este de la sine înțeles că atât proiectul de restaurare, cât și lucrările de pe viitorul șantier trebuie să fie făcute de oameni avizați, care se pricep la așa ceva. Avem mare nevoie de ajutorul de specialitate al Comisiei Monumentelor. E necesar să fie sensibili și cei ce pot ajuta, prin aport financiar, la concretizarea acestui proiect. Cu mulți ani în urmă a pornit gândul să restaurăm monumentul de la Lujerdiu, dar au rămas toate în aer, fără nici un răspuns de la cei ce trebuia să se implice efectiv. Ca și în alte lucrări întreprinse, Mitropolia nu dispune de suma totală pentru efectuarea lucrării, astfel că realizarea concretă se poate face în etape. După începerea lucrărilor, pas cu pas, tot alocăm o sumă pentru plăți. Deocamdată trebuie să reparăm monumentul ca să nu se prăbușească, și trebuie să reușim să-l restaurăm integral. Să ne ajute Dumnezeu să facem acest lucru! Cu ani și ani în urmă am început demersurile. Ne-am împotmolit tocmai când cei îndrituiți să acționeze pentru prospectarea terenului pe care se află biserica – pentru că trebuia să se vadă ce e cu fundația bisericii și ce structură are solul pe care a fost clădită -, nu și-au putut începe lucrarea. Și este foarte important să aflăm cum arăta, la 1600, după zidire, biserica ridicată de Mihai Viteazul. Prin investigații moderne se poate vedea care a fost forma sa inițială. Să ne ajute Dumnezeu să salvăm biserica!”,a arătat înaltul ierarh.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut