Respect pentru Tricolor

Ziua Drapelului Naţional a fost sărbătorită, luni, în Piaţa ‘’Avram Iancu’’ din Cluj-Napoca, în prezenţa autorităților județene și locale, Armatei şi a numeroase cadre militare în rezervă şi retragere.

Manifestarea a debutat în jurul orei 10 în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde Drapelul Naţional al României a fost sfinţit în cadrul unei slujbe oficiată de un sobor de preoţi militari şi civili.
Drapelul a fost adus apoi în zona din faţa monumentului Avram Iancu, unde a fost binecuvântat şi sărutat de oficialităţile prezente. Prefectul județului Cluj, Irina Munteanu le transmis celor prezenți că în 26 iunie s-au împlinit 175 de ani de la declararea oficială a tricolorului ca drapel național.

„În anul Revoluției de la 1848, cei care au rostit pentru prima dată cuvintele Dreptate și Frăție au adunat într-un buchet cele mai frumoase trei culori din lume, roșu, galben și albastru și le-au înălțat drept drapel național în numele libertății și unității neamului românesc.

Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859, Războiul de Independență, înfăptuirea Marii Uniri din 1918, primul și al doilea război mondial, dar și zilele Revoluției din decembrie 1989 sunt evenimente în istoria poporului român care au avut drept martor tricolorul. EL a insuflat românilor de-a lungul istoriei dragostea de țară, mândria, dorința de unitate și independență. A dat militarilor români puterea de a-și servi Patria, uneori cu jertfa supremă și trebuie să le aducem, ori de câte ori avem prilejul, mulțumirile noastre și un pios omagiu”, a spus prefectul, precizând că mândria de a fi român o regăsim în fiecare moment în care drapelul național este ridicat cu onor, „fie că vorbim de ceremonii obișnuite, de celebrarea unor victorii ale românilor sau de comemorarea eroilor neamului”.

Irina Munteanu a mai subliniat că patriotismul este o stare de spirit, o atitudine permanentă cu care toți suntem datori României. „Tricolorul este dovada unității pe care trebuie să o păstrăm indiferent de conjunctura de moment”, a spus prefectul Județului Cluj.

La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a arătat că nu Drapelul Național, dincolo de semnificația lui, este și un mod de a ne vedea trecutul, prezentul și viitorul națiunii noastre. „Aceste culori dragi nouă-roșu galben și albastru, semnifică tot ce este mai bun în acest popor. Roșu semnifică sacrificiul eroilor poporului român pentru independență, pentru demnitate. Galben semnifică prosperitatea, bogăția ogoarelor noastre și bogăția acestei țări, iar albastru semnifică dorința infinită spre libertate a poporului român. Chiar dacă Drapelul s-a consacrat în focul Revoluției de la 1848, acest roșu îi reprezintă pe toți eroii poporului român care în decursul secolelor au luptat ca țara noastră să rămână neatârnată și să parcurgem drumul pentru a deveni un stat național unitar, așa cum și alții din Europa-că vorbim de nemți, italieni sau francezi, au reușit”, a spus primarul Emil Boc. Edilul a mai menționat că Drapelul Național „ne-a reprezentat, ne reprezintă și cu siguranță ne pregătește pentru viitor pentru că mesajul din spatele drapelului este următorul: fiecare jertfă a meritat!”

 

Ceremonialul a continuat cu ridicarea acestui simbol naţional pe catargul din piaţă, în acordurile Imnului de Stat al României. La final, cei prezenți au putut asista la defilarea militarilor din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Dispozitivul de defilare a fost format din militari ai  Detaşamentului de Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii și Informatică „Napoca” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Clujenii prezenţi la manifestare s-au declarat extrem de impresionaţi de modul în care a fost sărbătorită Ziua Tricolorului.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut