Republica Macedonia şi-a deschis consulat onorific la Cluj-Napoca

Fosta Republică iugoslavă a Macedoniei şi-a deschis Consulat Onorific la Cluj-Napoca, funcţia de consul onorific urmând să fie exercitată  prof. dr. Luminiţa Silaghi – Dumitrescu.

Inaugurarea Consulatului a avut loc ieri în prezenţa  ES, Pande Lazarevski, ambasadorul Republicii Macedonia la Bucureşti, a lui Hanif Dauti, consilier în cadrul acestei ambasade şi a unor reprezentanţi ai autorităţilor locale clujene.

Consulatul va funcţiona de pe strada Moţilor nr 11, urmând să gestioneze judeţele Cluj, Bihor, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Alba. Obiectivele principale ale acestei misiuni diplomatice sunt  de a crea o punte de legătură între cele două ţări şi de a consolida cooperarea şi schimburile dintre România şi Republica Macedonia.

În contextul venirii la Cluj-Napoca, delegaţia Ambasadei Republicii Macedonia, condusă de ES, Pande Lazarevski, a vizitat Consiliul Judeţean Cluj, unde a fost primită de vicepreşedintele Vakar Istvan.

În cadrul întâlnirii, în vederea extinderii relaţiilor de cooperare bilaterală în multiple domenii de interes, pentru atragerea de investitori macedoneni şi, respectiv, intensificarea colaborării şi a schimburilor comerciale, oaspeţilor străini le-a fost prezentat atât potenţialul economic şi investiţional al judeţului Cluj, cât şi cele mai importante proiecte aflate în derulare la nivelul Consiliului Judeţean Cluj. În acest context, o atenţie deosebită a fost acordată Parcurilor Industriale administrate de Consiliul Judeţean, prin intermediul S.C. TETAROM S.A. şi facilităţilor pe care acestea le oferă potenţialilor investitori, proiectelor de modernizare şi extindere a Aeroportului Internaţional ,,Avram Iancu” Cluj, precum şi rolului benefic pe care aceste proiecte le au în ceea ce priveşte încurajarea schimburilor economice şi dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări.

Tot din dorinţa de a pleda cauza judeţului şi de a convinge oficialii macedoneni de avantajele pe care Clujul le are din punct de vedere investiţional, pe parcursul întâlnirii, domnul Vákár István a menţionat faptul că acest judeţ găzduieşte cel de-al doilea centru universitar al ţării, o forţă de muncă înalt calificată şi vorbitoare de limbi străine, precum şi o resursă umană calificată, profesionalizată şi experimentată, toate aceste particularităţi creând premisele optime pentru atragerea investitorilor şi a turiştilor macedoneni.

C.P.

Articole din aceeasi categorie