Reprezentanții județului Cluj, apreciați în cadrul Festivalului Internațional de folclor montan din Zakopane

La final de august, în orașul Zakopane din sudul Poloniei, așezat la poalele munților Tatra, s-a desfășurat Festivalul Internațional de folclor montan, având ca tematică, în acest an, „Condiția mamei în mediul rural”.

Ajuns la cea de-a 53-a ediție și considerat unul dintre cele mai mari festivaluri folclorice din Europa, acesta reprezintă un prilej pentru țările participante de a-și prezenta valorile culturii naționale și tradiționale, semnificative pentru zonele de proveniență, drept modele de urmat pentru tânăra generație.

În această competiție internațională a tradițiilor folclorice, desfășurată în perioada 18 – 26 august 2022, unde au fost prezente ansambluri și grupuri folclorice din Polonia și alte 12 țări (Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Cehia, România, Bosnia Herțegovina, Slovacia Serbia, India, Mexic și Turcia), țara noastră a fost reprezentată de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, județul Cluj, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul paroh Marian Văcariu. Sătenii din Negreni au participat la această manifestare internațională cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Grupurile participante au concurat în cadrul Festivalului la cele trei secțiuni: folclor tradițional, artistic și stilizat. Clujenii s-au înscris la secțiunea „folclor tradițional”, unde au prezentat un obicei de nuntă. Totodată, au oferit mai multe spectacole, dar au prezentat și meșteșugurile și gastronomia tradițională clujeană.

Astfel, timp de o săptămână, folclorul mondial s-a mutat la Zakopane. Costume populare deosebite, obiceiuri inedite și tradiții diverse din întreaga lume au fost prezentate în fața publicului iubitor de folclor, constituit din localnici, dar și din turiști veniți special din diferite orașe ale Poloniei sau Europei, pentru a urmări spectacolele festivalului. O multitudine de artiști, componenți ai ansamblurilor folclorice, într-un total de peste 600 de persoane, au cântat și au dansat pentru cei veniți să-i cunoască și să le aplaude performanțele.

Festivalul a debutat duminică, 21 august, cu o slujbă solemnă în biserica „Sfânta Cruce” din centrul localității, la care au luat parte grupurile înscrise în festival, alături de oficialități locale și naționale din Polonia, localnici și turiști. Printre aceștia s-a numărat și consulul onorific al României la Cracovia, domnul Igat Timar. În cadrul slujbei, din partea fiecărei țări s-a transmis un scurt mesaj, legat de tema ediției din acest an a manifestării. Din partea României, a grupului clujean, a transmis mesajul în limba română preotul Marian Văcariu. Apoi, pe strada principală a orașului a avut loc parada grupurilor participante, care au fost aplaudate de miile de turiști prezenți. În aceeași zi, seara, s-a desfășurat  spectacolul inaugural, unde fiecare delegație a fost primită de organizatori cu pâine și sare, după care au fost prezentate scurte momente artistice de reprezentanții fiecărei țări. În același cadru a fost păstrat un moment de reculegere pentru regretatul etnomuzicolog clujean dr. Mircea Cîmpeanu, cel care, în perioada 2012-2019, a făcut parte din juriul acestui prestigios festival.

Apoi, în fiecare seară de concurs au evoluat în fața juriului mai multe formații artistice, într-o ordine precisă, stabilită în urma unei trageri la sorți. România a întrat în competiție luni, 22 august, la prima categorie de concurs, cu prezentarea pe scenă a unui obicei de nuntă tradițională. Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni a adus în scenă toate momentele importante ale nunții, precum: chematul la nuntă, gătitul miresei, cerutul miresei, jocul miresii și jocul găinii, totul presărat cu multă voie bună și cu jocuri tradiționale diversificate.

Ziua de marți a fost dedicată României, timp în care, în satul festivalului, clujenii au prezentat jocurile, tradițiile, meșteșugurile, dar și gastronomia locală. De asemenea, pe ecranele scenei Festivalului au rulat mai multe filme documentare etnografice, realizate de specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Sute de polonezi au gustat sarmale cu groștior (smântână), balmoș, dar și alte produse tradiționale, care, fie au fost duse special din țară, fie preparate pe loc, în fața participanților, de sătenii din Negreni. Totodată, țesătoarea Viorica Tripon din Negreni, declarată Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii, și-a adus războiul de țesut, iar cei prezenți au fost fascinați de modul în care a țesut dosoaie (șterguri). În cadrul manifestării, roata de la Negreni, joc specific zonei, a fost jucată de primarul orașului Zakopane, Leszek Dorula, de directorul artistic al celei de-a 53-a ediții a Festivalului Internațional de Folclor Montan, Hanka Rybka, consulul onorific al României în Cracovia, Ignat Timar, polonezi și turiști, alături de grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni.

„Mă bucur tare mult că România este prezentă iarăși la Zakopane. În fiecare an vin ansambluri sau grupuri folclorice din România, iar la această ediție, participarea celor din Negreni este o bucurie, deoarece prezintă tradiția autentică și ceea ce este mai frumos din țară. Au adus cu ei tot ceea ce poate să arate și să demonstreze tradiția și cultura noastră românească, atât cât a încăput într-un autocar. Și doamna Hanka Rybka, directorul festivalului, este impresionată de modul în care românii se prezintă în cadrul acestui prestigios eveniment”,  a spus consulul onorific al României în Cracovia, Ignat Timar.

Doamna director al festivalului, la rândul ei, a apreciat bucuria și dragostea cu care sătenii din Negreni își păstrează și promovează tradițiile. „Am primit grupul din România cu drag. Pentru noi este o întâlnire exclusivă, deoarece, din prima zi am fost fascinată. Au adus aici tot ce au mai frumos acasă și, cel mai interesant, se vede pe fețele lor bucuria. Dacă aș fi în juriu, le-aș oferi cu siguranță primul loc pentru adevărul și autenticitatea acestor tradiții pe care le prezintă. Sunt foarte buni, fenomenali. Tot ce prezintă aici, la ziua dedicată României, este autentic, din casa țăranului român, ceea ce ei au moștenit și au învățat de la părinți. Le-au adus la Zakopane și își doresc să ni le împărtășească și nouă, în cadrul festivalului. Referitor la ceea ce au prezentat în cadrul concursului, obiceiul de nuntă este asemănător cu ce avem și noi. Această cultură dorim să o păstrăm și să o prezentăm pretutindeni, ca lumea să afle de frumusețea acestor tradiții și să se bucure”, a precizat doamna Hanka Rybka.

Sătenii din Negreni au urcat din nou pe scena Festivalului miercuri, 24 august, în cadrul concertului „Forța rădăcinilor”, susținut de trupa de muzică ușoară „Vechi Acum”, formată din șase membri care provin din diferite regiuni ale Poloniei. Această trupă promovează o muzică ce combină estetica tradițională cu accente de jazz, iar grupul tradițional clujean a avut un moment de jocuri tradiționale care i-a dus pe spectatori în satul tradițional românesc.

Vineri, festivitatea de încheiere a festivalului a fost precedată de un moment de rugăciune în biserica „Maicii Domnului din Fatima”, unde toate formațiile s-au rugat împreună pentru pacea în lume. La finalul întâlnirii, fiecare grup a prezentat scurte momente  de dans și a cântat în piața bisericii.

Apoi, seara, au fost anunțate premiile, iar clujenii au fost distinși cu premiul special al juriului „pentru autenticitatea momentului prezentat – ceremoniile tradiționale de nuntă din Negreni-Cluj, și pentru prezentarea unui instrument muzical tradițional unic – vioară cu goarnă”. De asemenea, le-a fost înmânat un premiu de 6 000 PLN, finanțat de Institutul Național de Cultură și Patrimoniu Rural – Polonia, „pentru fidelitatea față de tradiție și mesajul ei intergenerațional”. În același cadru, primarul orașului Zakopane, Leszek Dorula, a onorat grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni cu Premiul I pentru „puterea rădăcinilor pe care le-au transmis pe tot parcursul festivalului”. La toate acestea se adaugă Distincția specială, oferită de juriu instrumentistului grupului de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, Gheorghe Chirilă,  pentru „menținerea stilului tradițional de a cânta la instrumentul unic – vioară cu goarnă”.

Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni s-a constituit în anul 2012, la îndemnul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, al regretatului etnomuzicolog Mircea Cîmpeanu și prezintă obiceiurile și tradițiile localității la diferite festivaluri din țară și străinătate.

Pentru turiștii care se află la Zakopane în ultima parte a lunii august a fiecărui an, în medie 100.000 de persoane, perioada festivalului  este una deosebit de bogată în activități și foarte atractivă pentru toți cetățenii Europei. Zakopane este cunoscut drept un oraș al unei minorități cu denumirea de „munteni” (gorali). Originea lor este una controversată, dar, în general, este acceptată ideea că sunt descendenții valahilor care au migrat aici până în secolul al XVI-lea, când s-au încheiat marile deplasări de populații păstorești din Carpați. Goralii au astăzi identitate poloneză, dar multe fapte de cultură amintesc originea lor românească, precum: tradiții, obiceiuri și cuvinte românești. În amintirea vechilor migrații păstorești din Carpați, în anul 2013, din inițiativă poloneză, a fost reconstituită transhumanța carpatică. Aceasta a debutat în Rotbav (Țara Bârsei) și a străbătut Carpații, prin Zakopane, până în Moravia.

Grigore SÂMBOAN
consultant artistic, CJCPCT Cluj

Zakopane-4 Zakopane-5 Zakopane-6 Zakopane-12 Zakopane-14 Zakopane-15 Zakopane-17 Zakopane-18 Zakopane-19 Zakopane-20
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut