Reprezentanţii industriei cărnii solicită reducerea TVA la 9%

Reprezentanţii industriei cărnii solicită premierului să reducă din luna iunie cota TVA la 9% pentru alimentele de bază, printre care carnea şi produsele din carne, în loc de TVA general de 20%, pentru scăderea evaziunii şi a preţurilor la raft, dar şi pentru dezvoltarea afacerilor din acest sector. „Reducerea TVA de la 24% la 20% în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei de 9% la carne şi preparate din carne începînd cu 1 ianuarie 2016 nu va rezolva problema stringentă cu care se confruntă companiile din aceste domenii de activitate, şi anume reducerea evaziunii fiscale şi relansarea economică a industriei producătoare de carne şi preparate din carne”, se arată într-o scrisoare deschisă, transmisă premierului Victor Ponta de Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România. Conform Mediafax, reprezentanţii industriei susţin că aplicarea TVA de 9% la carne şi preparate din carne în cursul acestui an este „prioritară”, fiind singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale şi de diminuare a preţului la raft pentru aceste produse.

Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii a apreciat că preţurile la raft vor scădea în cazul TVA redusă cu 16%, iar consumul se va relua, contribuind la relansarea economiei, lucru care nu se va întîmpla în cazul unei cote de 20%. El a afirmat că reducerea generală a TVA la 20% nu va ajuta la revenirea agro-industriei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut