Renașterea satului românesc, în viziunea AUR

Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” a organizat, zilele trecute, o conferință – dezbatere cu tema „Renașterea Satului Românesc”. Între invitații speciali s-au numărat deputatul și președintele AUR George Simion, Marius Lulea – prim-vicepreședinte AUR și prof. univ. dr. Radu Baltasiu – președinte al Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române. De asemenea, au mai participat reprezentanți ai satului românesc, ai fermierilor și producătorilor autohtoni. În cadrul evenimentului a fost lansat și un manifest pentru renașterea satului românesc care va fi supus dezbaterii.

Organizatorii au atras atenia asupra faptului că tema renașterii satului românesc este una uitată, din păcate, de politicienii români, considerând că ar trebui să devină un element de dezbatere reală.

De asemenea, ei au punctat și discrepanța care există azi între oraș și sat și care este extrem de mare, iar în acest sens, au semnalat ei, trebuie construite punți între cele două.

Președintele AUR, George Simion, le-a transmis celor prezenți că, între cele 15 puncte ale programului de guvernare pe care AUR îl va prezenta pe 11 Mai, „avem un punct specific care se cheamă Renașterea satului românesc și a gospodăriei țărănești”. El a mai explicat că unul dintre motivele pentru care insistă asupra acestei probleme este legată de faptul că mulți dintre români și mulți dintre oameni în general nu se regăsesc în actualele orașe.

Eu sunt un copil crescut de bunicii mei la țară, ca milioane de români, și cred că cea mai bună, cea mai frumoasă educație pe care am primit-o a fost în satul românesc, alături de bunicii mei, alături de familie. Unul din motivele pentru care am inclus renașterea satului românesc printre cele 15 puncte este faptul că mulți dintre români și mulți dintre oameni în general nu se regăsesc în actualele orașe, în nebunia și în viteza lumii moderne și caută liniște, caută să meargă la țară, pentru că de acolo au pornit unii, acolo au copilărit, și, de aceea, pentru mine este important, ca om politic, să putem asigura cât mai multor români care își doresc să se întoarcă la țară după ce au muncit o viață în țară sau în diaspora, pentru că îi aud pe mulți dintre ai noștri că vor să se întoarcă acasă, la casa părintească, unde ne este inima”, a afirmat președintele AUR.

În cadrul intervenției sale intitualată „Satul – între imperativul strategic de stat și oglinda credinței noastre”, prof. univ. dr. Radu Baltasiu, președinte al Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, a vorbit despre necesitatea clarificării termenilor, în așa fel încât să fie lămurite noțiunile de sat și de țăran. „Este un lucru necesar, mai ales că, după 2024, sper ca această dezbatere să se implementeze la nivelul unor politici rurale și nu numai”.

Potrivit acestuia, atât satul, cât și țăranul sunt sinonimi cu începuturile noastre ca popor. „Țăranul este principalul element component al țării. (…) Satul stă la originea ideii de stat. Fără sat nu putem vorbi despre statul român. (…) Dacă vrem să românizăm statul român, atunci este vital ca țăranii să aibă un cuvânt de spus în stat. (…) Satul este oglinda credinței noastre. Dacă vrem să fim noi înșine, trebuie să ne facem din sat și din țărani un crez”, a subliniat prof. univ. dr. Radu Baltasiu.

Radu Baltasiu a precizat că „AUR este singura formațiune politică din România căreia îi pasă de satul românesc”.

În cadrul evenimentului a fost prezentat manifestul politic pentru Renașterea Satului Românesc, care va fi supus dezbaterii publice și care cuprinde o serie de obiective pe care Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și le va asuma pentru salvarea de la dispariție a satului românesc.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut