Reîntoarcerea la tradiții: Spectacol de muzică tradițională, cu participarea lui Grigore Leșe

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj invită publicul clujean la o seară de muzică tradițională, alături de invitatul special, Grigore Leșe și gazdele acestui eveniment – membrii Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș.

Vor fi aduse în scenă hori și jocuri din comunitățile tradiționale, dar și muzică instrumentală interpretată de Orchestra „Cununa Transilvană”. Din program nu vor lipsi nici cântecele interpretate de solista Mariana Morcan, a cărei voce autentică evidențiază caracteristici particulare ale zonei Huedinului. Un moment deosebit va fi și prezența jucăușului clujean Ioan Moldovan, din Berchieșu, desemnat „Tezaur Uman Viu” de Ministerul Culturii, alături de soția sa, Elena. Ei vor fi însoțiți de grupul instrumental „Lia Pop” din Frata și de membrii grupului „Jijicanii”, coordonatori și instructori Corina Cristuțiu și Daniel Rusu, tineri care învață de la Emil Moldovan maniera tradițională a jocului din Cîmpia Transilvaniei.

„Horile din comunitățile tradiționale s-au șubrezit, comportamentele spirituale sunt diminuate. Să nu așteptăm până când se vor epuiza toate resursele culturii străvechi, pentru că atunci, inevitabil, vom încurca drumul. Să nu irosim timpul! Dorința de a hori a fost mai presus de orice în viața mea. Vin la Cluj să spun câte ceva din taina horilor și să împlinim muzica”, declară invitatul special, Grigore Leșe.

În cadrul manifestării va fi prezentat și volumul „Chipurile umilinței. Amintiri, destăinuiri, mărturii, Grigore Lese in dialog cu Răzvan Bucuroiu”, apărut anul trecut la Editura „Lumea credinței”. De asemeni, va fi  prezentat și un film etnografic, intitulat „Valențe sacre ale pâinii în tradiția populară – Prescura”, realizat în acest an în localitatea Negreni de echipa CJCPCT Cluj în cadrul unui amplu proiect de reconstituire a tradițiilor și obiceiurilor din satele clujene.

„Pentru a-i apropia pe tineri de tradițiile populare și pentru a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj oferă, începând cu acest spectacol, 10 bilete gratuite, în cadrul proiectului „Educație prin cultură – Zestrea tradițiilor clujene”. La acest spectacol, cele 10 bilete vor fi dăruite tinerilor din cadrul Asociației «De la lume adunate și-napoi la lume date», urmând ca în viitor astfel de bilete să ajungă la alți tineri din Cluj-Napoca” – anunță organizatorii.

Spectacolul extraordinar „Reîntoarcerea la tradiții” va avea loc  joi, 10 iunie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca. Biletele se pot procura de la Librăriile Cărturești (Iulius Mall, Vivo, Platinia Shoping Center) sau online, pe www.myticket.ro  și www.entertix.ro.

 Evenimentul este organizat cu respectarea tuturor regulilor sanitare și de distanțare fizică, prevăzute de normele în vigoare.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut