Reglementarea locurilor de parcare la Gherla

Cum sosește primăvara, în municipiul Gherla (dar, nu numai acolo) revine problema locurilor de parcare pentru autoturisme, mai ales în cartierele orașului. În ultima perioadă, tot mulți proprietari de autovehicule sunt nemulțumiți de faptul că, de la începutul anului, au rămas fără locurile de parcare.

Chiar dacă este un orășel de provincie, criza locurilor de parcare nu este o noutate, după creșterea însemnată a numărului de mașini. Cele mai mari probleme sunt în cartierele de locuințe, unde spațiile libere, proiectate inițial în principal pentru câteva locuri de parcare și ca locuri de joacă pentru copii, s-au transformat în timp exclusiv în parcări. Cei mai afectați sunt proprietarii de mașini care dețin mai mult de un autovehicul sau cei care dețin și un garaj.

Constatând situația neplăcută, edilii gherleni aplică un nou regulament, prin care se încearcă o reglementare și mai detaliată a condițiilor de închiriere. Astfel, cei care au mai multe mașini, pot face cerere pentru acestea, pot primi, în prima etapă a distribuirii, un loc, iar în etapa următoare, la a doua repartizare, dacă mai rămân locuri libere, mai pot primi un loc. De asemenea, deținătorii de garaje vor trebui să aleagă: dacă vor loc de parcare, să renunțe la garaje. Garajele sunt de fapt construcții cu caracter provizoriu, destinate mașinilor, construite pe spațiul public.

În prezent, pe raza municipiului Gherla sunt aproximativ 1000 de parcări marcate și în jur de 800 de garaje. Necesarul estimat ar fi de 2000 de locuri de parcări. La nivelul Primăriei s-a pus în dezbatere publică un nou regulament, al treilea până acum, privind închirierea locurilor de parcare. Timp de 30 de zile, începând din 9 februarie, locuitorii orașului, persoanele interesate, pot veni cu sugestii pentru regulament și modul în care se pot închiria locurile de parcare.

În ultimii ani, Primăria Municipiului Gherla a amenajat mai multe locuri de parcare (pe strada Clujului, de exemplu), dar aceste spații nu ajung numărului mare de mașini din localitate sau celor care tranzitează orașul. Prin noul regulament se încearcă rezolvarea problemei.

SZEKELY Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut