„Reflexii în timp”

*1 – 19 martie*

Expoziția Reflexii în timp”, cu lucrări semnate Ioan Tămâian, poate fi vizitată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Manifestarea reunește lucrări din sticlă cu inserții metalice din creația artistului, iar vernisajul va avea loc miercuri, 1 martie, de la ora 18.00, în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă, în prezența artistului. Din partea muzeului vor lua cuvântul domnul Lucian Nastasă-Kovács, managerul instituției și domnul Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției.

Ioan Tămâian s-a născut în anul 1954 în localitatea Pomi din județul Satu Mare. Atras, încă din copilărie, de miraculosul artei, a urmat cursurile Liceului de Artă sătmărean, apoi Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Secția Ceramică – Sticlă – Metal, promoția 1982, unde a studiat sub îndrumarea profesorilor Margareta Nemeș și Cornel Ailincăi.

A primit repartiție la fabrica de sticlă din Avrig unde, ca designer, timp de zece ani se specializează deopotrivă în producția utilitară industrială, dar și în creația artistică personală, participând la primele expoziții. Din 1985 este membru al UAPR.

Imediat după revoluție, se mută cu domiciliul la Sibiu și în anul 1992 înființează în apropiere, la Șelimbăr, un atelier de creație și producție, denumit Tămâian Art Glass. Acesta este, de fapt, primul atelier de sticlărie artistică din țară, cu funcționare neîntreruptă până în prezent, unde artistul Ioan Tămâian a dezvoltat o adevărată școală de profil în meșteșugul și arta sticlei, iar produsele sale au luat calea unor galerii specializate din Europa, dar și de pe alte continente, fiind cerute în Statele Unite, Federația Rusă, Țările Arabe, China sau Japonia.

Într-un efort creativ care acoperă, în timp, peste patru decenii de activitate, Ioan Tămâian și-a dezvoltat un stil propriu, recunoscut prin participarea la numeroase expoziții și târguri de artă din România (București, Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, Deva, Baia Mare, Târgu Jiu, Bistrița, Iași ș.a.) sau de pe alte meridiane (Frankfurt, Paris, Amsterdam, Moscova, New York, San Francisco, Los Angeles, Atlanta, Miami).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut