Redresare timidă a afacerilor din industrie

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în ianuarie cu 0,5% faţă de luna precedentă, pe fondul unei scăderi ușoare a producției și a creșterii noilor comenzi.

În ianuarie, cifra de afaceri din industrie a crescut pe total cu 0,5% comparativ cu luna precedentă, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (cu 1,2%). Industria extractivă a scăzut cu 19,5%. Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat industria bunurilor intermediare (cu 6,1%) şi industria bunurilor de capital (cu 4,5%), în timp ce scăderi au avut loc în industria bunurilor de uz curent (cu 12,4%), industria energetică (cu 4,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 2,1%).

Totuși, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cifra de afaceri a scăzut cu 0,6%, ca urmare a declinului înregistrat în industria extractivă (cu 4,5%) şi în industria prelucrătoare (cu 0,5%). Pe marile grupe industriale scăderi au înregistrat industria energetică (cu 26,6%) şi industria bunurilor de uz curent (cu 6,1%). Creşteri au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 17,8%), industria bunurilor intermediare (cu 5,5%) şi industria bunurilor de capital (cu 1,5%).

 Producția industrială s-a diminuat pe fondul scăderilor din industria extractivă
În ianuarie, producţia industrială a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 1,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (cu 15,6%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 1,8%). Industria prelucrătoare a rămas la acelaşi nivel.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut cu 2,3%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria extractivă (cu 13,7%) şi industria prelucrătoare (cu 2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la acelaşi nivel.

În Uniunea Europeană producţia industrială a crescut peste aşteptări în ianuarie, respectiv cu 0,7% comparativ cu decembrie 2020. Cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Luxemburg (3,8%), Grecia şi Franţa (ambele cu un avans de 3,4%) şi Belgia (3,1%). Datele prezentate de Eurostat artă că, în ritm annual (ianuarie 2021 comparativ cu ianuarie 2020), producţia industrială a crescut ccu 0,3% în UE. Scăderi semnificative au fost consemnate în Portugalia (cu 6,5%), Malta (cu 6,2%), Slovacia (cu 4%), Bulgaria (cu 3,4%) şi Germania (cu 3,1%).

Creștere semnficativă a comenzilor noi

Comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în ianuarie cu 4% comparativ cu luna precedentă, datorită majorărilor consemnate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 20,9%) şi în industria bunurilor de capital (cu 6,8%). Comenzile din industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 5,4%, iar cele din industria bunurilor intermediare cu 0,8%.
Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, comenzile noi au crescut pe ansamblu cu 2,5%, datorită majorărilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 38,3%) şi în industria bunurilor intermediare (cu 8,3%). In idustria bunurilor de uz curent comenzile noi au scăzut cu 9,4%, iar industria bunurilor de capital cu 0,5%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut