Rectorul UBB și decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, distinși cu Ordinul „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai și decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică au fost distinși de Episcopia de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu Ordinul „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu”.

Duminică, 30 ianuarie, rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David și decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din UBB, prof. univ. dr. Cristian Barta, au participat la evenimentele legate de sărbătorirea a 230 de ani de la înființarea Seminarului Greco-Catolic din Oradea. Cu această ocazie, ambilor le-a fost decernat, de către episcopul Virgil Bercea, Ordinul „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu”.

„M-am bucurat să fiu în această comunitate, onorând împreună acest eveniment. Mintea umană are tendința de a modifica trecutul pentru a justifica prezentul, de aceea valorizarea tradiției, iată, aici 230 de ani, ne ajută să evităm această distorsiune. Mai mult, acest eveniment ne reamintește cum și unde s-au născut unele din primele instituții formale de învățământ cu predare sistematică în limba română. Dacă în «școlile greco-catolice» elementare (și chiar medii – școli normale) acest lucru era clar instituționalizat din secolul XVIII, unele școli medii/ seminarii, odată (cel puțin) cu includerea filosofiei în curriculum în secolele XVIII și XIX, au devenit în timp instituții de învățământ superior («seminarii majore») și cu predare în limba română, din care unele s-au transformat apoi în secolul XX în Academie/ Institut/ Facultate în Universitate. Apoi, am vrut să văd studenții UBB de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică (Departamentul din Oradea) și în activitatea lor de seminar, iar ceea ce am văzut arată Tradiție și Excelență, astfel că prezența UBB în Oradea aduce un plus reciproc academic și social, iar pentru asta trebuie să mulțumesc Episcopiei de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma și Decanatului Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB. În fine, Ordinul primit din partea Episcopiei de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma se bazează pe judecata comunității asupra faptelor mele din trecut, dar acum mă obligă pentru mai bine în prezent și viitor. Le mulțumesc tuturor!” – a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut