Record de exmatriculați, la UBB Cluj, în ultimii 5 ani universitari

Aproape 25.000 de studenți care frecventau cursuri la UBB Cluj, nivel licență, master și doctorat, au fost exmatriculați, în ultimii 5 ani de la prestigioasa universitate. Cu alte cuvinte, numărul exmatriculaților este mai mare decât populația municipiului Câmpia Turzii.

Abandonul universitar nu este o noutate în mediul academic din ţară. Cifrele din ultimii ani arătau că sunt universităţi care au rata de abandon de aproape 50% la nivelul anului I, fapt ce afectează în primul rând finanţarea instituţiilor de învăţământ superior, fiindcă în România funcţionează în continuare, în ciuda promisiunilor guvernelor din 2011 încoace, finanţarea per student. Pe de altă parte, mulți studenți sunt exmatriculați din cauza faptului că nu acumulează creditele necesare pentru încheierea unui an universitar.

Conform reprezentanților UBB Cluj, în ultimii 5 ani universitari, de la nivel licență, au fost exmatriculați 18.450 de studenți, de la master 4935 de studenți, iar de la doctorat 673 de cursanți. Numărul studenților exmatriculați este proporțional cu numărul studenților înmatriculați la fiecare dintre facultăți. Astfel, cei mai mulți studenți exmatriculați provin de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.

Studenții au fost exmatriculați, conform regulamentelor în vigoare, pentru neacumularea numărului minim de credite necesar promovării unui an universitar.

Pentru anul universitar 2020 – 2021 UBB a oferit 4.976 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, peste 10.000 de locuri în regim cu taxă și 2.550 de locuri pentru învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licență, în cadrul celor 236 de programe de studiu. La nivel master, UBB a scos la concurs 3.573 de locuri la buget și 6.158 de locuri la taxă în cadrul celor 228 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).
Anul acesta, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, la admitere, au fost depuse 2.864 de dosare.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut