Reconfigurări urbane la Cluj

Arhitectul Teodor Raiciu, membru fodator al biroului de arhitectură INTER PROIECT din Cluj-Napoca, a acordat un interviu cotidianului „Făclia” în care se referă cu precădere la modul în care a fost construit sediul Romtelecom (intersecția străzii Regele Ferdinand cu strada Barițiu), și evidențiază că anvelopa de sticlă a edificiului, care reflectă imaginea clădirilor din proximitate, are, prin chiar acest joc arhitectonic, rolul realizării unei transpuneri stilistice de efect, în altă tonalitate, a trăsăturilor definitorii ale imobilelor învecinate. Oglindirile parietale conferă consistență paralelei dintre trecut și prezent.

„Clădirea Băncii Transilvania, cu arhitectură modernă, construită din metal și sticlă, nu distonează cu edificiile de secol al XIX-lea aflate în preajmă, respectiv cu palatul neo-gotic de vis-à-vis, ridicat în 1893 la cererea unui cunoscut farmacist clujean”, susține Teodor Raiciu, căruia i se datorează proiectul edificiului de sticlă din plin centrul orașului.

Stabilit la Cluj în anul 1973, după absolvirea Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, arhitectul Teodor Raiciu le poartă o binemeritată recunoștință profesorilor săi Mircia Alifanti (1914-1999) și Ascanio Damian (1915-2005). A admirat mereu creațiile arhitecților români Octav Doicescu (1902-1981) și Horia Creangă (1892-19430), dar apreciază și realizările mai tânărului său coleg clujean Șerban Țigănaș. Nu a fost cucerit, la Valencia (Spania), de realizările unui celebru contemporan, arhitectul, sculptorul și inginerul spaniol Santiago Calatrava, activ acum în Elveția.

Teodor Raiciu lucrează în prezent la proiectul unui Centru de recuperare pentru persoane care au suferit un accident vascular cerebral. Centrul se va construi la Gherla. Agenda activităților sale include și renovarea și transformarea clădirii fostei Centrale Telefonice de pe strada Nicolae Pascaly, ce urmează să devină un imobil de birouri. Totodată, elaborează Planuri Urbanistice Zonale pentru câteva localități din mediul rural.

Reporter Făclia: Romtelecom își propusese să folosească sediul pe care îl construise la intersecția străzii Regele Ferdinand cu strada Gheorghe Barițiu pentru birourile angajaților săi. Din păcate, urmare a gestionării defectuoase a activității instituției, Romtelecom a renunțat la proiectul de la Cluj și a vândut clădirea aproape finalizată Băncii Transilvania, cu 4,4 milioane de euro, în noiembrie 2005.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut