Recital de pricesne şi lansare de carte la Fundătura

Creştinii ortodocşi din satul Fundătura, localitate componentă a comunei Iclod, zilele trecute au avut parte de două evenimente de mare însemnătate în viaţa aşezării.

De Sfânta Mărie Mare, la Biserica Ortodoxă din centrul satului, după oficierea Sfintei Liturghii, de către preotul paroh Alexandru Man, cei prezenţi în lăcaşul de cult au asistat la un recital  de pricesne susţinut de interpreta de muzică populară Ioana Maria Câmpan. Din biserică, toată lumea s-a mutat în sala Căminului Cultural, unde efectiv  nu puteai lăsa jos un ac, atât de mulți oameni au onorat lansarea cărţii „Fundătura (Inău), la 750 de ani. Repere monografice”. Autorii noii apariţii editoriale sunt profesorul  Ilie Crăciun, fiu al satului, plecat şi el din localitate pe drumul unei bogate cariere didactice, și Alexandrina Crăciun, soţia dânsului.

Evenimentul a fost deschis de primarul comunei Iclod, Emil Pârţoc, domnia sa prezentând autorii și scoţând în evidenţă importanţa acestei monografii în cunoaşterea istoriei şi tradiţiei acestui sat. Despre carte a vorbit mai pe larg profesorul Ilie Crăciun, dar a luat cuvântul şi preotul paroh Alexandru Man, gazda evenimentului.

A urmat un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Dansatorii de pe Someş”, condus de soţii Emil şi Jeanina Bodea, şi de soliştii de muzică populară Ioana Roman, Raul Oltean şi Ioana Maria Câmpean. La sfârşitul reprezentaţiei, participanţii la eveniment au făcut o fotografie comună în faţa bisericii din Fundătura, unde au fost prezenţi şi mulţi fii ai satului, întorşi acasă cu ocazia lansării monografiei.

De curând, Biserica Ortodoxă din Fundătura a avut parte de un oaspete drag, ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie