Recital de poezie și muzică religioasă la Gherla

Cu ocazia sărbătorilor pascale, Biblioteca Municipală Gherla a organizat un reușit recital de poezie și muzică creștină – „Crucea-i Slava Mea”, susținut de poetul gherlean Viorel Horea Țânțaș.

Reîntors acasă recent, din SUA, unde a stat 11 ani și a obținut cetățenia americană, autorul recitalului a absolvit, pe lângă Facultatea de Istorie din cadrul UBB Cluj-Napoca, și The Romanian Theological Institute of Hollywod, Florida, The Faculty of Preaching and Christian Education. Are nu mai puțin de 16 volume apărute, cărți de poezie, cărți relaționare, colecțiile Istoria în anecdote și Viața de detenție, domnia sa fiind mulți ani în fruntea Serviciului Socio-Educativ din cadrul Penitenciarului de Maximă Securitate Gherla. Un adevărat om de cultură, care, conducând și Cenaclul literar „Ion Apostol Popescu”, a redactat „Antologia scriitorilor gherleni”. A colaborat la cele mai prestigioase reviste literare din România, dintre care amintim Tribuna, unde a publicat primele sale poezii. Preocupat de înțelegerea sensurilor profunde ale vieții, din punct de vedere filosofic și istoric, dar și al moralei creștine, Viorel Horea Țânțaș în lucrările sale abordează teme variate ale existenței noastre, la loc de frunte găsindu-se poezia creștină, din care la întâlnirea de suflet de la Biblioteca Municipală a prezentat doar câteva creații lirice, punând accent pe lungul drum al Crucii, dar și pe momentul Învierii. De fapt, pe tot parcursul recitalului a atras atenția auditoriului asupra dragostei față de Creatorul lumii, toate meditațiile creștine fiind însoțite de poeziile proprii. Toate căile pe care autorul le-a urmat preamăresc puterea divină, un laitmotiv al creațiilor sale, izvorâte din rugăciunile zilnice. Desigur, a explicat care este de fapt esența Învierii și semnificația Paștelui.

Momentele muzicale ale evenimentului liric de la Biblioteca Municipală Gherla au fost susținute de Gyöngyi Leleu și Gabriela Pop, acompaniate la orgă de Darius Băjan.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut