Real Impact Awards: Premiu pentru impactul cercetării în societate pentru cercetătorii UBB-FSEGA

Cercetătorii UBB-FSEGA au câștigat premiul pentru impactul cercetării în societate în cadrul competiției Real Impact Awards 2021, organizată de editura britanică Emerald Publishing, cu proiectul de cercetare „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor”.

Proiectul premiat este coordonat de prof. Szász Levente (FSEGA), iar membrii echipei sunt: Bálint Csaba (BNR, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csala Dénes (Lancaster University, cadru didactic asociat UBB FSEGA), drd. Csíki Ottó, conf. Nagy Bálint Zsolt și lect. Rácz Béla-Gergely (FSEGA).

Inițiat în aprilie 2020, proiectul a avut ca principal obiectiv „monitorizarea situației epidemiologice și economice din România în timp real, bazată pe actualizarea zilnică a informațiilor, respectiv elaborarea de previziuni care să sprijine autoritățile în luarea măsurilor optime pentru gestionarea situației create de pandemia de coronavirus”. În ultimele două luni proiectul s-a concentrat asupra publicării unor informații și analize actuale privind impactul războiului ruso-ucrainean asupra economiei românești.

„În cadrul evaluării proiectelor înscrise în categoria Driving the Impact Agenda, a competiției, juriul, format din specialiști și cercetători din Marea Britanie, Australia și Norvegia, a apreciat în special modul în care rezultatele publicate online de cercetătorii clujeni au avut un impact asupra deciziilor oficiale luate în contextul pandemiei. În același timp, juriul a subliniat că proiectul cercetătorilor din cadrul UBB-FSEGA reprezintă un exemplu elocvent privind modul în care cercetarea științifică – bazată pe metode moderne de vizualizare a datelor, respectiv tehnici avansate de analiză și previziune socio-economică – poate avea un impact semnificativ asupra vieții comunității și asupra percepției cercetării științifice în societate” – informează UBB.

„În timpul pandemiei UBB a fost un lider național în confruntarea acesteia, adesea suplinind eforturile guvernamentale (chiar înlocuindu-le când acestea lipseau), în componenta: psihologică (sănătate mintală/adaptare psihologică la scară națională); de sănătate publică; de știință (biomedical); și de analiză macrosocială/ macroeconomică (prin proiectul de față). Aceste demersuri au fost recunoscute deja național (unele și la nivel internațional – EFPA/ BBC etc.), iar acest nou premiu întărește și confirmă internațional leadershipul UBB în acest proiect specific” – a declarat prof. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai.

Potrivit declarației prof. dr. Răzvan V. Mustață, decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, acest premiu internațional reprezintă „o confirmare importantă a faptului că activitatea de cercetare științifică derulată în cadrul instituției clujene poate avea un impact semnificativ nu numai în cadrul comunității academice, ci și asupra societății, în general”.

„În prima parte a anului 2020 am lansat acest proiect cu ideea să utilizăm resursele noastre științifice și să venim în ajutorul populației și al autorităților din România pentru o gestionare mai eficientă a crizei generate de pandemie, iar acum aceste eforturi sunt recunoscute și în afara granițelor țării” – a declarat Răzvan V. Mustață.

Cercetătorii clujeni au câștigat marele premiu al categoriei, podiumul fiind completat de alte două proiecte de cercetare din Noua Zeelandă, respectiv Marea Britanie.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut