Reacții de la Cluj față de episodul bahic al premierului Cîțu

Scandal uriaș în PNL. Premierul Florin Cîțu a recunoscut miercuri că a fost închis în Statele Unite într-un caz de conducere sub influența alcoolului, în anul 2000.

El a stat două zile la închisoare. Informația, cu care prim-ministrul a admis că nu se mândrește, și care a fost făcută publică în timpul campaniei interne pentru șefia PNL, dă peste cap acum poziția în care se află Florin Cîțu. Unii reprezentanți ai opoziției cer acum retragerea sa de la guvernare, inclusiv din cursa pentru șefia PNL, în timp ce colegii din coaliție se abțin de la prea multe comentarii. E o chestiune care ține de moralitate, atrag atenția, pe de altă parte, unii specialiști.

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, nu crede că o persoană integră moral și foarte capabilă profesional ar trebui să nu aibă acces la o funcție publică datorită unei fapte contravenționale pe care a săvârșit-o în tinerețe. „Deci nu cred că premierul Florin Cîțu ar trebui să demisioneze sau să părăsească competiția internă în PNL datorită faptei de conducere sub influența alcoolului în SUA. Dânsul ar trebui să demisioneze datorită altor fapte mult mai grave, pe care le-a săvârșit în calitate de economist sau premier.

Să ne amintim doar de speculațiile financiare asupra ROBOR și implicit asupra dobânzilor plătite de populație și asupra leului. Sau de viteza și nivelul amețitor al împrumuturilor externe cu cele mai proaste dobânzi cu care ne-a împovărat țara. Modul total netransparent în care au fost folosite aceste împrumuturi. Apoi gestionarea dezastroasă a crizei Covid-19, timp în care economia a fost închisă irațional, iar libertățile fundamentale îngrădite. Aceste fapte grave îl descalifică pe premier, nu acea faptă din SUA”, a declarat Alin Coleșa.

Social democrații vorbesc, însă, de o retragere a premierului, pe fondul noului scandal.

“Rezumatul guvernării coaliției de dreapta, de până acum, este cel puțin rușinos, putem remarca doar creșterea galopantă a prețurilor, eșecul campaniei de vaccinare și nu in ultimul rand cresterea inflației cu peste 5%.Tot cu aproape 5% a crescut și prețul la pâine pe care Cîțu nici măcar nu-l cunoaște. În nici un caz nu putem crede în  poveștile pe care premierul Cîțu le spune în cadrul campaniei sale electorale și în aparițiile publice.

Într-un mod rușinos premierul României arată fățiș dezinteresul față de cetățeni.

Deciziile cinice ale premierului Cîțu, care se laudă că a economisit banii prevăzuți pentru majorarea pensiilor și a alocațiilor copiilor, pentru a-i aloca investitiilor, este o mare păcăleală”, a declarat Alexandru Cordoș, liderul PSD Cluj.

În opinia sa, în realitate, banii luați de Cîțu direct din bugetul de pensii sunt folosiți pentru a cumpăra voturile de la congresul PNL și pentru reglarea jocurilor de putere din coaliție, în timp ce pentru investiții se alocă doar sume infime.

„Interesant dar adevarat , Orban validează toate criticile formulate de PSD și devoalează falimentul guvernării PNL, USR, UDMR, pe toate planurile. Acesta și-a anunțat public plecarea din Parlament în cazul în care va pierde alegerile. Un gest firesc, așa cum, cu siguranță ar fi fost și gestul premierului de a se suspenda din funcție până la terminarea alegerilor.

Nu a fost să fie! În plus ne așteptam ieri (n.red miercuri) la o retragere din partea acestuia, căci este clar că România nu poate fi guvernată de acest personaj.

În acest context, PSD solicită respectarea legilor în vigoare care interzic numirea în calitate de ministru a celor condamnați penal, legi care au încheiat și alte aspirații politice pentru fotoliul de la Palatul Victoria”, a mai afirmat Alexandru Cordoș.

Colegii de coaliție, mai exact unii reprezentanți ai USR-PLUS, nu vor să se amestece în chestiuni care țin de bucătăria internă a unui partid.

„În opinia mea este în primul rând o problemă a președintelui Johannis care a nominalizat premierul și o problemă a PNL. Problema ține de încredere și de morală și constă în întrebarea dacă președintele și PNL consideră că premierul răspunde în continuare acestor cerințe.

În al doilea ŕănd, trebuie precizat că în sistemul juridic american fapta premierului se încadrează probabil la contravenție și nu la infracțiune penală. În SUA dar și în state din UE, de exemplu Germania, există această instituție a închisorii contravenționale în timp ce la noi contravențiile se sancționează doar cu amenzi. De altfel s-a discutat și la noi despre introducerea acestei sancțiuni, de exemplu pentru cei care nu-și plătesc amenzile”, a precizat senatorul USR-PLUS, Cristian Bordei.

O asemenea faptă duce la decredibilizare

În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, o asemenea faptă este de natură de decrebilizeze orice politician, cu atât mai mult unul care se află la cârma guvernului și are ambiția de a impune reforme ce constă în adoptarea de către instituții și de către cetățeni a unui comportament responsabil, onest, respectos față de lege și față de normele vieții sociale. Din punct de vedere moral, deci, se impune demisia premierului, atrage atenția Sergiu Mișcoiu.

„Din punct de vedere legal, lucrurile sunt mai complicate: în mod normal, o condamnare penală atrage imposibilitatea de a fi membru al guvernului (Legea 90/2001), însă OUG 57/2019, care completează legea din 2001, permite persoanelor condamnate dar reabilitate să fie facă parte din guvern, iar in acest caz, eu înțeleg că reabilitarea a avut loc de drept, dat fiind scurgerea termenului de trei ani de la comiterea faptei, fără existența unei noi condamnări (cf. Art. 165 din Codul Penal)”, a afirmat Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut