Reabilitarea valorilor arhitectonice din municipiul Gherla

Municipiul Gherla nu duce lipsă de clădiri arhitectonice de mare valoare, unele din ele figurând şi pe lista monumentelor istorice.

În ultimii ani multe din casele vechi au fost modernizate, cum sunt cele două hoteluri „Armenopolis” şi „Carol” de pe strada Mihai Viteazu, puse la punct de un om de afaceri de origine gherleană din Bucureşti. O altă casă din Gherla de pe strada 1 Decembrie 1918, o „bijuterie” a arhitecturii locale de aproape 300 de ani vechime, se apropie de finalizarea lucrărilor de restaurare. Casa cu etaj și turn a fost construită de un nobil armean, Vasilian (maghiarizat Lászlóffy), în anul 1747. Are trei busturi de turci pe poarta de la intrare și un blazon.A fost pe rând, locuință, institut militar, muzeu de istorie, spațiu de învățământ, club al tineretului, cu sală de sport (tenis, culturism), evenimente, dansuri populare și moderne, discotecă, rockotecă, videotecă, bar. Până în 2015 a fost administrată de Fundația Pentru Tineret, apoi a trecut în administrarea municipalității. Fără vreun fel de lucrări de întreținere, clădirea s-a
deteriorat permanent, de la acoperiș și până la subsol, ajungűnd úntr-o stare de degradare. Zona a devenit periculoasă pentru trecători, din cauza căderilor de tencuială. În 2020, s-a montat pe trotuar un acoperiș din lemn,pentru a proteja populația.

Un proiect intitulat „Restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural al municipiului Gherla – imobilul situat pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 16 Casa Lászlóffy” a fost demarat de municipalitate, pe fonduri europene. Scopul final este acela de a muta aici Muzeul de istorie, aflat în prezent tot într-o clădire monumentală revendicată de Biserica Greco-Catolică. De asemenea, în noua locație se vor găsi săli pentru diferite evenimente culturale și educative, o expoziție de restaurare ceramică, ateliere de lucru etc. Lucrările de restaurare au început în toamna anului 2021 și trebuiau inițial finalizate până în iunie 2023. Problemele apărute pe parcurs au împins termenul de finalizare până la 31 decembrie 2023.

La începutul lunii octombrie a avut loc un cutremur cu epicentrul la Buzău, care ar fi afectat și clădirea din Gherla, potrivit specialiştilor Primăriei. Peste noapte au apărut fisuri la bolta de sus, la ornamentele din piatră, la un geam exterior. Astfel, s-a desfăcut tencuiala, iar între cărămizile deplasate s-a injectat un material special. În prezent, lucrările de construcție sunt finalizate. S-au demontat schelele și acoperișul de pe trotuar, se remontează ferestrele, se fac finisaje între cele două corpuri de clădire. Apoi urmează dotarea cu mobilier, o procedură la fel întârziată, cu contestație la o licitație. Important este, în sfârşit frumoasa clădire de pe strada principală a municipiului Gherla este gata de inaugurare, spre satisfacţia amatorilor de artă şi cultură din localitate.

Printre proiectele Primăriei Municipiului Gherla mai figurează şi reabilitarea clădirii Liceului Teoretic „Ana Ipătescu”, aflată chiar în vecinătatea Casei Lászlóffy, revendicată însă de Biserica Greco-Catolică. În prezent se caută soluţii pentru rezolvarea acestei probleme prin acordul proprietarului pentru demararea lucrărilor.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut