Războiul nu intimidează. Zilele Culturale Evreiești încep joi la Biserica Piaristă din Cluj-Napoca

În plină perioadă de tensiune și incertitudine generată de conflictul din Orientul Mijlociu, la Cluj-Napoca vor avea loc Zilele Culturale Evreiești.

E interesant că evenimentul nu este organizat de Comunitatea Evreilor din Cluj ci de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Ungaria (Mazsihisz) prin programul „Cultură fără frontiere”. De altfel, proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe și al Comerțului din Ungaria, de Fondul de proiecte Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., dar și de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Președintele Comunității Evreilor din Cluj, Dorel Ornescu a declarat pentru Făclia că organizația pe care o conduce nu este implicată sub nicio formă în organizarea Zilelor Culturale Evreiești de la Cluj-Napoca. El a precizat că pentru acest eveniment nu se vor deschide porțile locașurilor de cult evreiești din Cluj-Napoca din rațiuni de securitate. „Am vorbit cu la București cu șefii comunității și ni s-a recomandat să ne limităm la rugăciune”, a spus Dorel Ornescu.

Ediția din acest an a Zilelor Culturale Evreiești este dedicată memoriei lui Schwartz Robert.

 

„Și în acest an așteptăm publicul nostru drag cu multe concerte speciale, plimbări, discuții literare, comemorări, programe de muzică clasică și nu în ultimul rând: cântece și rugăciuni. Să ne întâlnim din nou și să ne reamintim comorile tradiției evreiești din Cluj-Napoca, un oraș divers și atât de bogat din punct de vedere cultural, care a devenit de-a lungul secolelor un adevărat cămin intimă și autentic pentru atâtea culturi, religii și tradiții! Accesul la evenimente este gratuită, așa că toți sunt bineveniți!”, au transmis organizatorii.

Evenimentul va debuta joi, la ora 19, la Biserica Unitariană cu concertul intitulat „Clasici evrei, evrei clasici”, susținut de orchestra Voice & Brass și de cantorul principal Gergely Nógrádi.

Cei prezenți vor avea parte de un univers sonor încântător joi de la ora 19, deoarece vocea unică a instrumentelor de alamă, la care vor cânta frații Kuna, va fi completată de vocile eterice ale Dr. Gergely Nógrádi (tenor), cantorul principal, un invitat popular constant al festivalului, și Valéria Kuna (soprană).

În cadrul concertului, artiștii vor oferi publicului un spectacol unic, cu o serie de lucrări cu tematică evreiască, de la muzica lui Mendelssohn și Ravel la lucrări de Gershwin, Bernstein și Leonard Cohen.
Membrii formației Voice & Brass Band: Gyula Kuna – trompetă; Valéria Kuna – trompetă, voce soprană; Bence Kuna – corn; Márton Kuna – trombon; Domonkos Szászi – tubă.

Vineri de la ora 15, la Studioul de Operă „Miklós Bánffy”

are loc evenimentul „Ritmuri fermecate cu marele maestru al violoncelului în cadrul căruia Pál Banda cântă Bach și Popper.
După absolvirea Academiei de Muzică din Budapesta, Pál Banda a devenit membru principal în secțiunea de violoncel al orchestrei Camerata Salzburg, la invitația lui Sándor Végh. De aici a ajuns la Chamber Orchestra of Europe, unde a lucrat cu artiști precum György Solti, András Schiff, Rudolf Serkin, Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt și Lorin Maazel. Ca solist, a interpretat concerte de Haydn și Schumann, dar și sonate solo de Bach, Kodály și Ligeti în unele dintre cele mai prestigioase săli de concerte din Marea Britanie, precum și concertul lui Dvořák în Singapore. Timp de zece ani, începând din 1998, a fost violoncelist al Cvartetului Allegri, unul dintre cele mai importante cvartete de coarde din muzica engleză contemporană. Din 2012 este membru al formației English Piano Trio. Pe lângă activitatea de interpret, predarea reprezintă, de asemenea, o parte importantă a carierei sale, fiind profesor la Purcell School din Londra și la Royal College of Music.

Tot vineri de la ora 20 la Biserica Unitariană va avea loc evenimentul „Muzică sinceră a bucuriei cu Judit Klein și orchestra Haverim”.

Zilele Culturale Evreiești de la Cluj-Napoca vor continua sâmbătă la Studioul Miklós Bánffy” unde începând cu ora 20 are loc spectacolul „Uriașul incomplet” – portretul lui Béla Reinitz, iar duminică de la ora 16 va avea loc concertul „Pe aripile cântecelor de la Liov la Cluj” susținut de pianistul József Örmény.

La deschiderea evenimentului care va avea loc joi sunt așteptați să participe consulul general al Ungariei la Cluj, Grezsa Csaba și Csoma Botond, liderul UDMR Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut