Războiul din Ucraina: scenarii și previziuni sumbre

Au trecut aproape două săptămâni de la începerea războiului din Ucraina, iar rușii par foarte hotărâți să meargă înainte. Unii specialiști atrag atenția că deja a fost atins un nivel cu totul inedit al confruntării Est-Vest, iar consecințele ar putea fi deosebit de grave.

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, subliniază că declarația de sâmbătă a președintelui Vladimir Putin conform căreia sancțiunile fără precedent impuse împotriva regimului său echivalează cu „o declarație de război”, precedată, cu șase zile înainte, de plasarea forțelor nucleare ruse în stare de alertă, indică în mod limpede că a fost atins un nivel cu totul inedit al confruntării Est-Vest, comparabil cu cel din perioada de vârf a Războiului Rece. „De altfel, este limpede pentru toată lumea că un război nemilos pe plan economic, politic, și, din păcate, și cultural, este deja în plină desfășurare.

Statele occidentale au preferat să sprijine o Ucraină a cărei rezistență în fața invaziei ruse i-a luat prin surprindere pe toți actorii internaționali prin toate mijloacele financiare, logistice, umanitare, informaționale, prin livrarea de armament și tehnică militară, fără a interveni însă militar în mod direct împotriva Rusiei. Totuși, în cazul în care ajutorul tehnico-militar se dovedește eficient și Rusia, al cărei plan de cucerire a Ucrainei este deja într-o întârziere semnificativă, suferă pierderi însemnate și vizibile, există posibilitatea ca Putin să considere că a avut loc o agresiune directă asupra armatei ruse și să declanșeze operațiuni armate împotriva unor facilități militare din una din țările NATO”, a spus Sergiu Mișcoiu.

În opinia sa, acest scenariu care este ultimul lucru pe care ni l-am putea dori nu este însă, din nefericire, deloc fantezist. „Spre exemplu, în cazul doborârii unei aeronave rusești de o rachetă oferită ucrainenilor de către SUA, ceea ce ar fi fost imposibil de realizat de către armata ucraineană în afara primirii sprijinului american, sunt șanse ca Rusia să interpreteze gestul ca un act militar ostil la care trebuie să i se răspundă în manieră directă. Ceea ce ar însemna, de facto, declanșarea unui nou război mondial”, a mai declarat Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut