Războiul anexionist al Rusiei intră într-o nouă etapă

Rusia a declarat patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a semnat împreună cu liderii acelor provincii ”tratatele” de alipire a lor la Federaţia Rusă şi a cerut Ucrainei ”să înceteze imediat ostilităţile” şi să revină la masa tratativelor.

”Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele”, a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în ”război hibrid” împotriva Rusiei.

”Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor”, a cerut Putin în discursul susţinut în faţa membrilor guvernului, ai parlamentului şi altor reprezentanţi ai statului rus.

El a subliniat că Rusia este pregătită să reia negocierile cu Ucraina, dar nu va discuta cu Kievul despre teritoriile de acum anexate, pretinzând că autorităţile ucrainene ”trebuie să respecte libera exprimare a voinţei populare” a locuitorilor celor patru provincii, o referire la aşa-zisele referendumuri prin care Rusia doreşte să-şi atribuie o bază legală a anexării lor, fără a ţine cont de dreptul internaţional.

Totuşi, Putin a asigurat că Rusia nu urmăreşte restabilirea Uniunii Sovietice. ”URSS a dispărut, trecutul nu mai poate fi adus înapoi. Şi Rusia nu are nevoie de asta în ziua de azi, nu aspirăm la acest lucru”, a promis Putin.

În schimb, el a acuzat Occidentul că doreşte să facă din Rusia o ”colonie”, după ce ”în 1991 Occidentul a sperat că Rusia nu va reuşi să depăşească acest impact (al dispariţiei URSS n.red) şi că ar fi urmat să se dezintegreze singură”.

”Occidentul este gata de orice pentru a prezerva sistemul neocolonial care îi permite să paraziteze şi, în realitate, să jefuiască lumea întreagă. Ei vor să ne vadă ca pe o colonie”, a remarcat Putin, care crede că ”colapsul hegemoniei occidentale” a devenit ireversibil.

Occidentul ”nu poate trăi liniştit văzând că în lume există o ţară atât de mare şi de extinsă, cu toate aceste teritorii, bogăţii naturale, resurse, şi un popor care nu ştie să trăiască şi nu va trăi niciodată sub ordine străine”, a continuat el în discursul axat pe critici la adresa Occidentului, despre care a mai spus că urmăreşte să distrugă statele care nu sunt dispuse să-şi cedeze suveranitatea şi care nu sunt conduse de lideri dispuşi să fie ”vasalii” puterilor occidentale.

”De aici provine agresivitatea lor împotriva statelor independente, a valorilor tradiţionale şi culturilor autohtone”, a observat Putin, după care a adresat membrilor auditoriului său întrebarea dacă doresc ”să li se ofere operaţii de schimbare de sex copiilor” lor, o practică despre care a sugerat că a devenit răspândită în Occident.

El a acuzat de asemenea puterile ”anglo-saxone” că sunt autoarele sabotajului de săptămâna aceasta asupra gazoductelor Nord Stream. ”Sancţiunile (împotriva Rusiei n.red) nu sunt suficiente pentru anglo-saxoni, au trecut la un sabotaj incredibil”, a susţinut liderul de la Kremlin. ”Organizând exploziile asupra gazoductelor internaţionale (…), ei au început de fapt să distrugă infrastructura energetică europeană”, a acuzat el în continuare.

Şi ”precedentul” folosirii armelor nucleare aparţine tot Occidentului, a mai remarcat preşedintele rus, amintind de atacurile nucleare americane asupra Japoniei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin şi liderii proruşi instalaţi de Moscova în cele patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse după invazia începută pe 24 februarie au semnat vineri după-amiază în cadrul unei ceremonii la Marele Palat al Kremlinului tratatele de alipire a acestora la Federaţia Rusă, în urma aşa-ziselor referendumuri desfăşurate în acele provincii.

Trupele ruse controlează aproape integral provinciile Lugansk şi Herson şi circa 60% din Doneţk şi Zaporojie

SUA condamnă „anexările frauduloase”

SUA au anunţat că impun noi şi „severe” sancţiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările „frauduloase” de teritorii în Ucraina.

„SUA condamnă astăzi tentativa frauduloasă a Rusiei de a anexa părţi din teritorii în Ucraina”, a afirmat preşedintele american Joe Biden într-un comunicat, vorbind despre o „violare a dreptului internaţional care încalcă Carta Naţiunilor Unite”.

Preşedintele american a mai asigurat că SUA „vor continua să sprijine eforturile Ucrainei pentru a recâştiga controlul asupra teritoriului său”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri anexarea a patru teritorii ucrainene aflate sub controlul Moscovei, în cadrul unei ceremonii la Kremlin în cursul căreia a criticat Occidentul şi a cerut Kievului să depună armele.

Într-un avertisment sever, SUA au anunţat de asemenea că vor sancţiona – în acord cu ţările din G7 – „orice ţară, individ sau entitate” care va acorda sprijin politic sau economic tentativelor Rusiei de a-şi însuşi „ilegal” teritorii în Ucraina.

„Emitem de asemenea un avertisment clar susţinut de liderii G7: vom cere socoteală oricărui individ, entitate sau ţară care acordă sprijin politic sau economic tentativelor ilegale ale Rusiei de a schimba statutul unor teritorii în Ucraina”, a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat separat.

Reacția UE

Liderii celor 27 de state membre ale UE au ”respins” şi „condamnat” „anexarea ilegală” de către Rusia a patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk /est/, Herson şi Zaporojie /sud/) într-o declaraţie, în care acuză Moscova că pune „în pericol securitatea mondială”.

„Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată ‘referendumurile’ ilegale pe care Rusia le-a organizat ca pretext pentru această nouă încălcare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi nici rezultatele falsificate şi ilegale. Nu vom recunoaşte niciodată această anexare ilegală”, se afirmă în declaraţia liderilor celor 27 de state membre ale blocului comunitar.

„Aceste decizii sunt nule şi neavenite. Crimeea, Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk sunt ale Ucrainei”, adaugă Cei 27.

„Lansăm un apel către toate statele şi organizaţiile internaţionale să respingă fără echivoc această anexare ilegală”, se menţionează în declaraţia dată publicităţii cu puţin timp înainte ca actele de anexare să fie semnate de preşedintele rus Vladimir Putin.

UE denunţă de asemenea subminarea deliberată a ordinii internaţionale şi punerea în pericol a securităţii globale, conform aceluiaşi text, în care se afirmă că UE va înăspri sancţiunile pentru a creşte presiunea asupra Moscovei.

„Ne vom consolida măsurile restrictive pentru contracararea acţiunilor ilegale ale Rusiei. Acestea vor spori şi mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune”, se mai spune în declaraţie.

Liderii UE reafirmă „dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse pentru a redobândi controlul deplin asupra teritoriului său şi pentru a elibera teritoriile ocupate în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional”.

UE va continua să ofere Ucrainei „un sprijin economic, militar, social şi financiar solid atât timp cât va fi necesar”, insista Cei 27 în declaraţia lor.

Consiliului Europei „ condamnă ferm decizia Federaţiei Ruse”

Totodată, liderii Consiliului Europei, organizaţie garantă a drepturilor omului pe continent la care Rusia nu mai este afiliată, au condamnat vineri „anexarea ilegală a teritoriilor ocupate în Ucraina” de către Moscova.

„Consiliul Europei condamnă ferm decizia Federaţiei Ruse de a proceda la anexarea ilegală a teritoriilor pe care le ocupă în prezent în Ucraina”, au declarat într-un comunicat comun preşedintele Comitetului de miniştri al Consiliului, Simon Coveney, secretarul general al organizaţiei europene, Marija Pejcinovic Buric, precum şi preşedintele Adunării Parlamentare (APCE), Tiny Kox.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se adreseze prin videoconferinţă APCE în cursul sesiunii viitoare a acesteia, preconizată să aibă loc în 10-14 octombrie, a anunţat într-un comunicat instituţia.

„Schimbarea forţată a frontierelor internaţionale în detrimentul unui alt stat suveran şi aşa-zisele ‘referendumuri’ care au precedat-o constituie o gravă încălcare a dreptului internaţional şi nu pot fi recunoscute”, se menţionează în document.

„În calitate de putere ocupantă, Rusia continuă să-şi asume întreaga responsabilitate pentru respectarea drepturilor omului în teritoriile vizate, precum şi în Crimeea ocupată”, apreciază semnatarii.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut