Războiul din Ucraina afectează și afacerile din România

Analiştii eonomici şi-au redus anticipaţiile de creştere economică pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,5%, iar pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat în februarie o scădere semnificativă.

Pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al asociaţiei profesioniștilor în investiții CFA România a scăzut la 45,2 puncte, cu 10,5 puncte sub nivelul de anul trecut. Rata anticipată a inflaţiei pentru 12 luni a continuat să crească, ajungând la o medie de 7,28%, aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată de la iniţierea sondajului.

Privind evoluţia ratelor de dobândă, se anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Naţională de cel puţin 125 puncte de bază în următoarele 12 luni, faţă de nivelul actual. De asemenea, se prognozează o depreciere a leului în perioada următoare, la 5,0240 lei/euro în 6 luni, respectiv la 5,1029 lei/euro în 12 luni.
De remarcat reducerea ponderii participanţilor la sondaj care cred ca preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni, concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră ca preţul va scădea.
Pentru deficitul bugetului de stat din acest an, se anticipează o valoare de 6,2%, dar și o creștere a PIB-ului la doar 3,5%, mult sub estimările anterioare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut