Rafila: Trebuie să creştem capacitatea de testare antidrog; educaţia poate să genereze comportamente de bună calitate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că trebuie crescută capacitatea de testare antidrog atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, cât şi al Ministerului Afacerilor Interne.

În ceea ce priveşte oportunitatea efectuării testelor antidrog în şcoli, ministrul a declarat că nu este specialist în controlul consumului de droguri, dar s-a declarat convins că educaţia pentru sănătate poate să genereze comportamente de bună calitate. Este o propunere. Eu nu sunt specialist în partea asta de control al consumului de droguri. Prefer să-i las pe cei care se ocupă de acest lucru. Trebuie să vedem şi exemple din alte ţări din Uniunea Europeană, încât măsurile să îşi atingă scopul propus. Cred că ceea ce trebuie să facem, din punctul meu de vedere, al Ministerului Sănătăţii, este să creştem capacitatea de testare pentru droguri. Ea există în unele centre şi institute de medicină legală şi ele sunt la dispoziţia, de asemenea, a colegilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, pe baza unui ordin comun pe care l-am semnat eu, anul trecut. Dar capacitatea de testare trebuie crescută atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, cu siguranţă, şi la nivelul Ministerului de Interne”, a spus ministrul.

El a menţionat că a avut o discuţie informală cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, pe tema educaţiei pentru sănătate şi a rolului ei în evitarea consumului de droguri.

„Am avut şi o discuţie directă, deocamdată informală, cu doamna ministru Deca – educaţia pentru sănătate este cea care poate să genereze comportamente de bună calitate, care să evite consumul de droguri, alcool şi tutun”, a arătat Rafila.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a vorbit pe 28 august despre importanţa unor măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli. Potrivit acestuia, vor fi constituite grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ formate din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţiilor de părinţi şi elevi. De asemenea, este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personalul medical calificat ce deserveşte unitatea de învăţământ în situaţia în care elevul manifestă vizibil un comportament dezadaptativ caracteristic consumului de droguri (cu acordul părinţilor).

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, anunţa miercuri că în şedinţa Grupului pentru prevenirea consumului de stupefiante a fost avansată ideea chestionării părinţilor şi elevilor adulţi în legătură cu oportunitatea testării antidrog în şcoală.

„Am decis ca Agenţia Naţională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care testăm opinia părinţilor şi a elevilor majori referitor la: testarea în şcoală cu aparat antidrog; prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor); introducerea în curriculă a unei ore de educaţie antidrog în şcoală”, scria prefectul, pe Facebook.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut