Rafila: De marți, Antibiotice Iași va fabrica 2,5 milioane pastile de iodură de potasiu la fiecare 48 de ore

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că, începând de marți, Compania Antibiotice Iași va fabrica 2,5 milioane de pastile de iodură de potasiu la fiecare 48 de ore, menționând că necesarul este de maxim 30 de milioane de comprimate.

Rafila a atras atenția că iodura de potasiu nu este un panaceu universal și se administrează strict la indicație, pentru timp limitat, scrie AGERPRES.

„Începând de mâine, Compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la două zile, în 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil (…) și s-a ocupat. Nu ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanță activă, asta producătorul și-o procură. Nu cred că o să fie probleme, dar aș vrea totuși un lucru extrem de important pentru toată lumea: iodura de potasiu nu e este un panaceu universal. Nu se ia preventiv. Noi am dat de la Ministerul Sănătății un comunicat de presă săptămâna trecută și am spus foarte clar că este o substanță care se administrează strict la indicație pentru un timp limitat pentru anumite categorii de persoane”, a afirmat, luni, Rafila, întrebat la sediul PSD cum se va mobiliza țara noastră în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.

El a precizat că INS și Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății au estimat că ar fi nevoie de maxim 30 de milioane de comprimate. „În urma acestui lucru am făcut rapid o evaluare a nevoilor. Am discutat cu Antibiotice Iași, cu Autoritatea Națională a rezervelor de stat, încât lucrurile să fie și sub control în cel mai scurt timp. (…) Deci nu e vorba de câte doze avem nevoie, este un necesar făcut de către Institutul Național de Sănătate publică și Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății. Este vorba de maxim 30 de milioane de comprimate”, a mai spus Rafila.

Ministrul a menționat că aceste comprimate vor fi transmise Direcției de Sănătate publică pentru a ajunge la primării.

„Ele vor fi duse la Direcția Sănătate Publică, important este să ajungă în timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării încât să existe acces, dar nu aș vrea să facem din acest subiect o temă repetitivă. Eu am dat suficiente informații, ne-am ocupat să asigurăm necesarul, dar încă o dată, nu e vorba despre un panaceu universal. Este vorba de o substanță care acționează țintit exact la nivelul tiroide și nimic altceva”, a adăugat Rafila.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut