Radu Constantea, președintele U Cluj: ”Cel mai important este să avem două meciuri fără niciun fel de incidente”

Reporter: Suntem aproape de finalul turului de campionat, cum vedeți evoluția echipei în acest sezon și ce gânduri de viitor vă animă acum?

Radu Constantea, președintele U Cluj: Am început un pic mai greu. Echipa a avut un joc bun în primele etape, dar din păcate n-am reușit să adunăm puncte, iar acest lucru se cunoaște acum în clasament. Cred că ne lipsesc undeva pe la patru puncte în mod normal, iar cu acestea,dacă le-am aduna, am fi undeva pe locul 7. Sigur, puteau fi și mai multe, dar, repet, doar dacă suntem cât de cât obiectivi, am fi putut fi măcar pe locul 7, iar situația era cu totul alta în acest moment. Campionatul este foarte echilibrat, pserrăm să reușim să acumulăm cât mai multe puncte până în iarnă, și atunci, împreună cu staff-ul tehnic, să facem o analiză, și eventual, dacă bugetul ne va permite, să îmbunătățim lotul și să încercăm să ne atingem obiectivul în acest an de a ne menține în prima ligă.

Ați avut și recent câteva tentative de a aduce câțiva jucători foarte buni, dar care n-au mai ajuns la Cluj din diverse motive.

Este de actualitate întărirea lotului, pentru că este foarte important ca în acest an să ne consolidăm locul în Liga I și să ne propunem să creștem bugetul, iar la anul să putem să ne propunem un obiectiv mai îndrăzneț din punctul ăsta de vedere, pentru că, până la urmă, suporterii Universității Cluj și oamenii care vin la meciuri, sau ne urmăresc echipa, au pretenții, și au niște pretenții bine întemeiate pentru că, până la urmă, Cluj-Napoca este al doilea important oraș din România, după București, și, în aceste condiții, e destul de greu să-ți propui salvarea de la retrogradare într-un asemenea oraș, și pentru un brand cum este Universitatea Cluj. În același timp, însă, noi suntem și destul de conservatori din punct de vedere al cheltuielilor, încercăm să ne încadrăm într-un buget pe care-l avem la dispoziție, și să nu ardem etapele, ci să creștem de la an la an din acest punct de vedere. Dar, cel mai important lucru pentru un club de fotbal este zona de management sportiv, în care, cu bugetul pe care îl ai la dispoziție, se fac anumite alegeri la începutul sezonului, pe parcursul acestuia. Acolo e, până la urmă, cheia și competiția.

Sunteți împăcat cu schimbarea lui Erik Lincar cu Eugen Neagoe? A fost un pas bun în cele din urmă?

Acuma știți cum e, rezultatele care au venit după această schimbare ne confirmă că a fost o decizie bună. Împăcat e greu să fi cu schimbarea unui antrenor, pentru că Erik a fost cel care ne-a promovat, am avut și am o relație foarte bună cu el, dar câteodată în fotbal trebuie să iei anumite decizii care nu întotdeauna sunt cele mai confortabile din punct de vedere uman, să zic așa. Eugen a venit cu experiență foarte mare în Liga I, și aici cred că poate am suferit noi la nivel de zonă sportivă, prin lipsa de experiență pe care am avut-o în tot ceea ceînseamnă Liga I. Și, cum am mai spus, poate că în primele șase etape am fost un pic naivi ca și echipă, să spunem așa, și asta e poate diferența pe care a reușit s-o facă Eugen Neagoe în ultimele etape.

Vine o perioadă specială pentru oraș, pentru echipă: meciurile cu CFR Cluj. Cum vedeți rivalitatea asta mare între cele două formații?

Este o rivalitate care până în anii 2004-2005 nu a existat. Cred că această rivalitate a fost creată artificial între 2005-2008, nu cred că realitatea prin care se manifestă acest lucru este benefică, nu vorbim despre rivalitatea sportivă. Sunt, cred, două meciuri importante atât pentru noi, cât și pentru CFR Cluj, dar sper să reușim, ca și cluburi și ca și comunitate până la urmă, să gestionăm aceste două partide, și să fie o rivalitate doar pe terenul de joc, să fie două evenimente frumoase din punct de vedere sportiv și în ceea ce privește spectacolul din tribune, totul să se rezume doar la așa ceva.

Asta înseamnă și deschiderea unor căi de comunicație între cele două cluburi.

Da, acestea există în ultimii ani, de când am început acest proiect în 2016, am încercat să avem  o comunicare. În anumite momente a fost o comunicare bună, în altele poate n-am reușit noi să gestionăm foarte bine acest aspect. Momentan, există o comunicare corectă între două cluburi care activează în Liga I. Până la urmă, sper ca în aceste două meciuri, suporterii Universității Cluj să demonstreze ceea ce toată lumea știe, și anume că sunt prin cei mai importanți și frumoși din țară.

Adică, de multe ori, și pe nedrept, galeria Universității a fost catalogată într-un anume fel în urma unor incidente neplăcute și izolate petrecute de-a lungul timpului.

Exact, asta voiam să spun, și, în plus, nu mai trebuie să dăm posibilitatea unora să folosească această retorică, și să pună această anatemă asupra clubului Universitatea Cluj, și nici asupra suporterilor săi. Până la urmă, acest club există datorită suporterilor, și sunt extrem de puține cluburi în țară care reușesc să se reinventeze datorită suporterilor. U Cluj a existat și va exista, și cu siguranță va ajunge și la obținerea unor rezultate deosebite în următorii ani, datorită suporterilor, pentru că și noi reușim să atragem și să gestionăm acest buget datorită lor. De la sponsori, de la toți cei care au ajuns să susțină această echipă, toți sunt conștienți de susținerea pe care echipa o are în rândul clujenilor, dar și în regiune.

Ce vă doriți personal de la aceste două partide?

Cel mai important este să avem două meciuri fără niciun fel de incidente, fără incidente în tribune, fără incidente în zona stadionului în ziua meciului, și cred că asta ar fi un lucru care m-ar mulțumi cel mai mult. Și, sigur, ne-am dori cu toții să avem două victorii în urma acestor partide. Rezultatele sportive sunt importante în cele din urmă, dar lipsa incidentelor, din punctul meu de vedere, este importantă atât pentru club, cât și pentru întreaga comunitate.

Din acest punct de vedere, cum ați organizat meciul, ați luat niște măsuri speciale?

În primul rând, am avut discuții cu cei din galerie. Le-am explicat suporterilor că pentru noi este foarte important să nu avem incidente, că este foarte important și pentru ei să demonstreze comunității din Cluj și întregii Românii că galeria Universității Cluj este renumită pentru modul în care își susține echipa, și nu pentru alte lucruri.

În același timp, împreună cu autoritățile din Cluj, împreună cu firma de pază, am încercat să creionăm un plan foarte bine gândit, prin care să oferim siguranță tuturor celor care vor participa la aceste două evenimente, și sper eu să reușim. Am încercat să luăm niște măsuri speciale, vor fi prezenți în tribune și în jurul arenei peste 200 de stewarzi, vom avea cabinete medicale deschise pe fiecare sector. Vom încerca să fluidizăm cât mai mult posibil accesul pe stadion. E un interes mare pentru clujeni de a participa la cele două meciuri, s-au vândut multe bilete. Ne așteptăm deci ca rivalitatea dintre cele două formații să se tranșeze doar pe terenul de joc.

Partea a doua a interviului cu președintele Universității Cluj, în care acesta vorbește, pentru cititorii Făclia, despre bugetul și obiectivele echipei, dar și despre încotro ar trebui să se îndrepte fotbalul românesc și soluțiile găsite pentru o confruntare echitabilă între echipele din Superligă, dar și între cele din liga a II-a, va apărea în ediția de mâine a ziarului.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut