Rabla este bună şi pentru motociclete

Rabla Clasic şi Rabla Plus vor avea un buget de 545 de milioane lei, din care 140 de milioane de lei pentru achiziţia de maşini electrice sau hibrid plug-in, dar românii vor putea cumpăra şi motociclete prin aceste programe, inclusiv electrice, iar cei care vor achiziţiona un autovehicul electric nu îl vor putea cel puţin un an.

„Pentru Rabla Clasic investim un buget mai mare decât anul trecut, 405 milioane de lei. Această sumă ne va permite să creştem la 60.000 numărul maşinilor uzate pe care le vom scoate din trafic” a anunţat ministrul demis al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, citat de Agerpres. Valoarea primei de casare rămâne 6.500 lei (circa 1.350 de euro) şi poate să crească cu încă 1.000 lei dacă maşina cumpărată se înscrie în pragul de emisie de 96 gr. CO2. În Rabla Clasic, este inclus un ecobonus de 1.000 de lei, ce se poate cumula cu prima de casare dacă maşina are sistem GPL. De asemenea, ecobonusulpentru maşinile hibride convenţionale, cele care nu se încarcă la priză, a crescut de la 1.700 de lei la 2.500 de lei.
Pentru cumpărarea unei motociclete prin Programul Rabla Clasic, valoarea voucherului va fi de 3.500 de lei, în schimbul casării unui autovehicul uzat.

Motociclete electrice prin Rabla Plus

La Rabla Plus bugetul va creşte cu de la 95 milioane lei în 2019, până la 140 de milioane lei.
Prima de casare pentru maşinile electrice, rămîne la 10.000 euro pentru full electric şi circa 4.500 euro pentru maşinile hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului. “Cu bugetul de anul acesta, 2.500 de români îşi pot cumpăra maşini full electric şi 400 de români hibride plug-in”, a declarat Costel Alexe. El a menţionat că cei care vor achiziţiona un autovehicul electric nu vor avea dreptul să îl înstrăineze cel puţin an an.

De asemenea, pot fi achiziţionate motociclete cu propulsie electrică. Cei care îşi doresc un astfel de vehicul, primesc prin 3.000 de lei, adică peste 600 de euro. “Dacă (beneficiarii – n.r.) aleg să-şi caseze un vehicul, poate ajunge să deconteze 2.000 de euro din preţul acestei motociclete cu propulsie electrică”, a explicat şeful de la Mediu.

Circa 100.000 de vouchere în Rabla pentru electrocasnice

Programul Rabla pentru electrocasnice va avea un buget de 30 de milioane de lei. „(…) estimăm că vom avea în jur de 100.000 de vouchere care vor veni n sprijinul cetăţenilor României. Vom păstra categoriile de echipamente care pot fi achiziţionate prin program – aparate frigorifice, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate de aer condiţionat şi televizoare”, a mai spus Costel Alexe.

Articole din aceeasi categorie