Putin face apel la diplomație

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus duminică omologului său francez Emmanuel Macron că „provocările” ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei, precizând în acelaşi timp că vrea să „intensifice” eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului, informează AFP.

Conform Kremlinului, într-o discuţie telefonică avută duminică, liderul rus i-a cerut preşedintelui francez ca NATO şi SUA „să ia în serios” cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident.

„Au fost exprimate îngrijorări serioase în privinţa deteriorării situaţiei pe linia de contact din Donbass”, a precizat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că Putin a spus că „provocările forţelor de securitate ucrainene sunt la originea escaladării”.

Preşedintele rus a mai afirmat că livrările de arme moderne şi de muniţii către forţele ucrainene de către Occident „împing Kievului spre o soluţie militară” în conflictul său cu separatiştii proruşi, care durează din 2014.

„Kievul nu face decât să imite un proces de negocieri şi refuză cu obstinaţie să pună în aplicare Acordurile de la Mink” semnate în 2015 şi menite a rezolva conflictul, a adăugat Putin.

„Dată fiind urgenţa situaţiei, cei doi preşedinţi au recunoscut că este nevoie să se intensifice căutarea de soluţii prin mijloace diplomatice”, a mai transmis Kremlinului, scopul fiind „facilitarea restabilirii armistiţiului şi asigurării de progrese în rezolvarea conflictului”.

Putin a reafirmat de asemenea „necesitatea ca SUA şi NATO să ia în serios cererile de garanţii de securitate ale Rusiei şi să răspundă la ele în mod concret şi substanţial”.

Rusia, acuzată că a concentrat 150.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei în vederea unei invazii, cere promisiunea că Kievul nu va adera niciodată la NATO şi oprirea întăririi militare a Alianţei la frontierele sale. Solicitările au fost respinse de Occident.

La rândul său, Palatul Elysee a transmis că preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei.

Cei doi lideri au căzut de asemenea de acord, în cadrul convorbirii telefonice, asupra „necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine”, a adăugat preşedinţia franceză.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut