Purtarea măștii de protecție, recomandată și după administrarea celei de-a doua doze de vaccin

Ministerul Sănătății atenționează că purtarea măștii de protecție și respectarea regulilor de distanțare socială sunt recomandate chiar și după administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19.

„Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur, care nu au fost încă vaccinați. Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv, cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul” – precizează Ministerul Sănătății, într-o informare postată pe Facebook.

Potrivit MS, masca trebuie purtată în continuare deoarece nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice și nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Astfel, este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și să infecteze o persoană nevaccinată.

„Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin vă puteți infecta și dezvolta formele severe de COVID-19” – atenționează MS, adăugând că vaccinul nu garantează imunitate 100%. „Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna” – informează aceeași sursă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut