„Pumele” transilvane survolează cerul Turzii de Ziua Europei și a Independenței României

Ziua de 9 mai, care marchează, Ziua Independenței României, Ziua Europei şi a Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial- va fi celebrată în mai multe localități din județul Cluj printr-o serie de manifestări organizate de autoritățile locale, partide politice și organizații non-guvernamentale.

La Turda, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Europei și Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, Primăria organizează luni, 9 mai, o ceremonie publică începând cu ora 12:00 la Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe din Turda.

Ceremonia va cuprinde sosirea delegației oficiale, intonarea Imnului Naţional al României, intonarea Imnului Uniunii Europene, serviciu religios (Te Deum), alocuţiuni, depunere oficială de coroane, defilarea Gărzii de onoare și survolarea spațiului aerian cu elicoptere IAR – 330 PUMA de la Baza 71 „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii. Manifestarea se va încheia cu depunere de coroane a celorlalte delegații.

Primăria Municipiul Dej prin Muzeul Municipal marchează importanța zilei de 9 mai, Ziua Europei, prin filmul documentar ”Generațiile UE. Istoria Europei pe scurt”, film realizat sub egida Comisiei Europene.

Filmul rulează luni, 9 mai, de la orele 9:00, 10:00, 11:00, 12:00 și 13:00 în cadrul Sălii Multimedia a Muzeului Municipal. Intrarea este gratuită atât pentru vizionarea documentarului cât și pentru vizitarea galeriilor muzeului. De asemenea filmul documentar va fi disponibil și pe pagina de facebook Municipiul Dej și Muzeul Municipal.

„De Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene”, a transmis municipalitatea Turdeană.

La Cluj-Napoca, Partidul România Noastră vă invită, luni 9 mai 2022, ora 12.00, la Monumentul „Glorie ostașului român” situat în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca pentru a sărbători 145 de ani de la Proclamarea Independenței de Stat a României și 77 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. „Gândul nostru se îndreaptă cu aleasă prețuire către toți românii care au luptat și s-au jertfit pentru libertatea, independența, unitatea și fericirea României noastre dragi și a întregului neam românesc. Dumnezeu să-i aibă în pace pe toți eroii noștri. La mulți ani România, la mulți ani tuturor românilor!, a transmis organizația clujeană a PRN.

În cadrul evenimentului dela Monumentul „Glorie Ostașului Român” vor fi depuse coroane de flori.

 

În fiecare an, sunt marcate, la 8 şi 9 mai, Zilele de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Adunarea Generală a ONU a declarat, la 22 noiembrie 2004, prin Rezoluţia 59/26, zilele de 8 şi 9 mai drept un moment al amintirii şi reconcilierii. Chiar dacă statele membre au zile individuale de victorie, eliberare şi comemorare, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele membre, organizaţiile sistemului Naţiunilor Unite, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice să comemoreze anual, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată şi să aducă un omagiu tuturor celor ce şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit https://www.un.org/.

În septembrie 1939, invadarea Poloniei de către Germania a determinat declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, care s-a încheiat, în Europa, la 8 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiţionate. Oficial, războiul a luat sfârşit odată cu capitularea Japoniei în septembrie 1945. Cel mai sângeros conflict militar din istoria omenirii, cel de-Al Doilea Război Mondial s-a soldat cu peste 60 de milioane de victime, civili şi soldaţi, iar transformările geopolitice, social-culturale şi economice survenite au rămas fără egal.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut