PSD la mîna UNPR?!

CALIANILIE CĂLIAN

Coaliţia de guvernare, condusă de PSD, a trecut cu bine de mo-ţiunea de cenzură a “noului” PNL. Era de aşteptat după “aritmetica” parlamentară. Dar era cert, mai ales, din alte motive.

Întîi de toate, pentru însăşi motivarea ei. “Slăbiciunea” constituţională a moţiunii de cenzură a explicat-o concis deputatul Márton Árpád (UDMR), care spunea că, dacă este vorba despre proasta organizare a votului din străinătate la alegerile prezidenţiale de anul trecut, atunci moţiunea trebuia de-pusă imediat după aceea; dar dacă este vorba despre legislaţia privitoare la votul românilor din străinătate, vina este a Parlamentului, inclu-siv a Opoziţiei (sau mai degrabă!, zic eu), pentru că nu şi-a făcut datoria de a crea cadrul legislativ. Aiuritoare au fost explicaţiile bombastic-caţavenciene ale Alinei Gorghiu şi Vasile Blaga (cei doi co-preşedinţi ai “noului” PNL), care-l acuză pe premierul Ponta de lipsă de legitimitate. Păi, cum să fie nelegitim, dacă este susţinut de Parlament?! Un parlament ales pe vremea cînd exista USL şi a cărui majoritate proguvernamentală se păstrează. Iar fostul preşedinte al fostului PNL a precizat că susţine moţiunea nu pentru ceea ce scrie în ea, ci pentru că Guvernul nu organizează alegeri locale în cîteva circumscripţii.

Apoi, este de observat că, de fapt, “noul” PNL nu ştia exact ce vrea – ce vrea altceva decît răsturnarea Guvernului sau altceva decît un exerciţiu de imagine. Dacă nu cumva este vorba ca vocalizele celor două tabere (foştii PNL-şti şi foştii PDL-işti) să conducă la mai buna poziţionare a unora dintre ele sau a unora dintre liderii lor. Adică, s-a cerut insistent demisia lui Ponta, cu speranţa că preşedintele Iohannis va uza de “experienţa” lui Băsescu în a numi premier pe cine vrea el, indiferent de Parlament. Apoi, s-a făcut apel la un procuror ca-re să-i “lucreze” un dosar lui Ponta, sperînd că se va ajunge la situa-ţia în care preşedintele Iohannis să-l suspende, indiferent dacă este vinovat sau nevinovat – tot cum făcuse Băsescu cu Teodor Atanasiu. În fine, “noul” PNL cere alegeri anticipate. Aceste bîlbîieli arată că, de fapt, conducerea bicefală a “noului” PNL nu este pregătită să preia conducerea ţării.

Totuşi, PSD nu stă bine, în aceste momente. Şi asta, nu din cau-za Opoziţiei, ci din cauza unora dintre miniştrii săi (că despre alţi lideri sau parlamentari ajunşi pe mîna DNA n-ar fi nimic de spus: situaţia este identică şi în cealaltă tabără). Aşadar, săptămîna trecută a început să se vînture ideea că lideri ai PSD sînt atît de nemulţumiţi de prestaţia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, încît vor să-l treacă, cu minister cu tot, în ograda UNPR, adică în subordinea vicepremierului Gabriel Oprea, ale cărui patru stele de general ar fi mai utile Justiţiei române decît competenţa de fost procuror a lui Ponta. Însă, adevăratul “scandal” l-au reprezentat afirmaţiile ministrului Ioan Rus despre copiii şi nevestele românilor plecaţi în străinătate, în urma cărora a fost obligat să-şi dea demisia. După cum s-a văzut, cele două “cazuri” n-au influenţat votul din Parlament la moţiunea de cenzură. Dar, acum Victor Ponta trebuie să instaleze un nou ministru la Transporturi – minis-ter dificil, de la care se aşteaptă multe, după cîţi bani a cheltuit de-a lungul atîtor guvernări. Va profita de ocazie, imediat, pentru a face şi alte modificări în Guvern, ori va prefera un interimat, lăsînd o verita-bilă remaniere pentru mai tîrziu?!

Şi mai este o chestiune: generalul cu patru stele Gabriel Oprea, vicepremier şi, acum, aproape de situaţia în care să fie şef peste ministerul Justiţiei, face afirmaţii despre care nu ştii dacă sînt ameninţă-ri voalate sau dovezi de incapacitate de a stăpîni “comunicarea” corec-tă în limba română. Adică, zice el la o emisiune televizată, că sprijină Guvernul Ponta (mai exact, pe primul ministru), dar nu va accepta ca PSD să facă modificări pe furiş la Codul penal, în Parlament. Păi, parlamentarii UNPR ce păzesc acolo?! Nu pot ei să-l informeze pe şeful lor cu patru stele ce se pune la cale în Parlament?!

Articole din aceeasi categorie