Protestele împotriva importurilor ucrainiene ajung și la Turda. Posibil blocaj de circulație

După ce fermierii din mai multe țări au organizat proteste ca urmare a importurilor fără taxe a cerelalelor din Ucraina, patru organizații de profil din România organizează vineri, 7 Aprilie, proteste în mai multe puncte strategice din țară, inclusiv în vămi și puncte de ieșire pe autostradă.

 

Trebuie remarcat că protestele sunt anunțate, la ore de maximă circulație, în mai multe puncte strategice din țară, cel mai probabil efectele vizând, pe lîngă o vizibilitate maximă, și îngreunarea, dacă nu chiar blocarea circulației. Astfel, conform ”desfășurătorului” anunțat, în Turda, manifestația ar urma să se desfășoare, între orele 12-15, în zona DEPOZIT LOGISTIC – INTRARE AUTOSTRADĂ.

În Arad manifestații sunt programate la VAMA NĂDLAC, în Argeș la COSTEȘTI – VAMA PITEȘTI, în Bihor la VAMA BORȘ, în Botoșani la VAMA STANCA, în Constnța în PORT la POARTA 9 – POARTA 10 și VAMA NEGRU VODĂ, în Galați la VAMA GIURGIULEȘTI – PORT și VAMA OANCEA, în Suceava la VAMA SIRET, în Satu Mare la VAMA HAMLEU, în Timiș la mai multe IEȘIRI AUTOSTRADĂ, iar în Tulcea la VAMA ISACCEA. De asemenea, manifestații sunt programate în fața mai multor prefecturi din țară, iar în București protestele ar urma să se desfășoare în fața Reprezentanței Comisiei Europene.

Manifestațiile sunt organizate de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România (PRO AGRO), Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR), care îndeamnă fermierii să participe la proteste chiar dacă nu fac parte din nici o asociație de profil.

Alianța susține că protestele ”se fundamentează pe nevoia de stabilitate și predictibilitate a fiecărui fermier din România” și sunt consecința ”nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români” privind ”eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina”, ceea ce a dus la un export ”în plan comercial, a efectelor războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, ceea ce ”a perturbat extrem de puternic piața din România”.

Să mai spunem că organizatorii susțin că ”acest protest se dorește a fi unul în care nemulțumirile vor fi adresate pașnic, în acord cu ideile și valorile europene”.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut