Protest mut la Garda de Mediu Cluj

Doar o lipsă de comunicare pe linie sindicală cu colegii din București i-a împiedicat pe angajații Gărzii de Mediu Cluj să se alăture protestului organizat în capitală de Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu.

”Pe linie sindicală nu am primit nimic din timp, ca să ne putem organiza și noi. Neprimind nici o atenționare, fiecare dintre noi a fost pe teren în timpul protestului, inclusiv eu. Dar asta nu înseamnă că nu suntem de acord cu revendicările colegilor din București. Dacă știam de protest, nu ne dădeam înapoi. Oricum, în Comisariatul nostru sindicatul are doar trei membri, ceilalți suntem neafiliați sindical. Însă, dacă se trece la alte acțiuni de protest, chiar și de mâine, o să participăm la ele, inclusiv la grevă generală. Noi sperăm să nu se ajungă chiar la grevă, ci să se înțeleagă că sunt niște cerințe care nu sunt imposibil de realizat. Pur și simplu ne cerem doar niște drepturi pe care le avem și care nu ne sunt respectate.”, spune Lucian Stanca, comisar Garda de Mediu Cluj.

Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu a declanşat joi un protest spontan, menţionând că acesta este „primul pas spre greva generală pe timp nelimitat”. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi deoarece „salariile sunt îngheţate pentru cei din Garda Naţională de Mediu”, care ar fi instituţia publică „cel mai prost plătită din întreaga ţară”. Ca și în cazul altor proteste din ultimul timp – al cadrelor sanitare, profesorilșor sau polițiștilor – și angajații din Garda de Mediu cer doar respectarea Legii 153/2017. „Din 2017 ni se tot promite că legea salarizării, 153/ 2017 va deveni realitate şi pentru noi. De la an la an, salariile sunt îngheţate pentru cei din GNM. Noi nu suntem niciodată excepţia de la îngheţarea salariilor, ci doar regula. (…) Toţi decidenţii guvernamentali din ultimii ani şi-au încălcat grosolan promisiunea că drepturile noastre legitime vor fi onorate. Nici acum, în 2022, nu beneficiem de prevederile legii!”, se afirmă într-un comunicat al Sindicatului.

Dar angajații Comisariatului Cluj au și alte nemulțumiri. ”Există o hotărâre de guvern, HG 1005/2012, care stă la baza organizării comisariateșlor de mediu, prin care ni se dau o serie de drepturi, printre care uniformă și cotă de carburanți – 400 de litri pe lună. Însă noi avem doar o insignă, un ecuson și o mulțime de obligații.” spune comisarul Lucian Stanca.

O altă problemă este gradul de încărcare cu atribuții pe anagajat. ”Comisariatul Cluj are doar 12 comisari la un județ ca și Clujul, cu peste 700.000 de locuitori. La 81 de UAT-uri (unități administrativ teritoriale – n.r.) asta înseamnă că fiecare comisar răspunde de 6-7 comune, așa că e un pic mai dificil să le faci chiar pe toate. Din ce știu eu, ultimul concurs de angajare la nivelul Comisariatului a fost făcut în 2010, pe atunci eram 17 comisari, dar între timp au plecat 5 dintre ei din instituție.” a mai afirmat Stanca.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut