Protest împotriva vaccinării obligatorii la Cluj-Napoca

Aproximativ 50 de clujeni au protestat duminică împotriva adoptării legii vaccinării obligatorii. Participanții la protest, adulți dar și copii, au avut afișe cu mesaje precum ”Stop dictaturii”, ”Libertate”. Evenimentul a avut lo începând cu ora 15 în fața Prefecturii Cluj iar printre participanți s-a numărat și deputatul AUR de Cluj, Ilie Coleșa. Parlamentarul a declarat că anul trecut a participat la un miting în București în care se cerea Parlamentului să mențină vaccinarea opțională.

Organizatorii protestului au arătat că proiectul Legii privind vaccinarea persoanelor în România (PLx 399/2017 din Camera Deputaților) conține prevederea obligativității vaccinării pentru întreaga populație.

”Oricine verifică textul legii va constata că articolele 6, 13, 16, 68, 71 (și nu numai) prevăd obligativitatea vaccinării pentru copii și pentru adulți (cu oricâte vaccinuri și ori de câte ori ar decide statul), precum și amenzi uriașe în caz de refuz. Deci, este dincolo de orice îndoială faptul că acest proiect de lege, dacă ar fi adoptat în forma actuală, ar introduce de jure și de facto obligativitatea vaccinării în România”, au transmis organizatorii printr-un comunicat de presă.

Protestatarii le amintesc parlamentarilor că au fost aleși pentru a servi poporul român în deplin respect pentru prevederile constituționale și pentru prevederile altor legi aflate în vigoare.

Legea vaccinării a fost depusă în Parlament acum 3 ani și jumătate și a stârnit numeroase controverse încă de atunci. Proiectul de lege prevedea că: „vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul național de vaccinare, aprobat prin ordin al ministrului Sănătății, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație, este obligatorie”. Ulterior a fost depus un amendament în comisiile din Camera Deputaților, care prevede că vaccinarea este „opțională”. Acolo stă proiectul blocat de mai bine de trei ani și jumătate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut