Protest împotriva edificării unui monument care glorifică foști lucrători ai Securității

Fundația Culturală Memoria protestează împotriva edificării unui monument pentru cei care au lucrat în fosta Securitate, apreciind că acest gest reprezintă „încă o sfidare la adresa victimelor regimului comunist (și implicit ale Securității), dar și a familiilor acestora”.

„La aproape 33 de ani de la căderea comunismului în România constatăm cu tristețe nu numai o creștere în rândul populației a nostalgiei pentru fostul regim, dar și o revalorizare a instituției Securității, «brațul armat» al Partidului Muncitoresc/ Comunist. În urmă cu două luni, Televiziunea Română a difuzat o emisiune în care prezenta într-o lumină favorabilă câteva angajate ale fostei poliții politice. Acum câteva zile, la 14 septembrie, în Cimitirul Militar din Pitești, Filiala Argeș a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații (ACMRR-SRI) a dezvelit un monument în memoria «militarilor care au activat pe «frontul nevăzut», în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României», sau, cu alte cuvinte, în cinstea «eroilor» Securității. Acest gest reprezintă încă o sfidare la adresa victimelor regimului comunist (și implicit ale Securității), dar și a familiilor acestora” – consideră reprezentanții fundației, apreciind că ridicarea unui astfel de monument este inoportună atât în Pitești, cât și în altă parte a țării.

Fundația Culturală Memoria reamintește, în context, că în Pitești a funcționat penitenciarul în care a avut loc „procesul reeducării”, căruia i-au căzut victime sute  de  studenți  și  în  care  Securitatea  a  fost  direct implicată, dar și faptul că acolo s-au desfășurat o parte din anchetele luptătorilor anticomuniști de pe versantul sudic al Munților Făgăraș și ale susținătorilor lor.

„Regimul  comunist  a  fost  «condamnat»  în  Parlamentul României ca ilegitim și criminal. S-au publicat foarte multe volume  (memorialistice  și  științifice),  studii  și  filme  documentare, și s-au înființat instituții care au prezentat dovezi clare privind activitatea criminală a Securității în cei 41 de ani  de  activitate.  Cu  toate  acestea,  evenimente de felul celui  de  la  Pitești  întăresc  convingerea  că,  din  păcate, legăturile structurilor de putere de azi cu trecutul comunist și cu fosta Securitate sunt încă puternice. Iar aceste legături pun în pericol parcursul democratic al țării noastre” – spun reprezentanții fundației.

Fundația Culturală Memoria,  care  din  1990  editează publicația   „Memoria   –   revista gândirii arestate” și a militat continuu pentru cunoașterea trecutului recent ca element central al unei societăți democratice, protestează împotriva edificării acestui monument care glorifică foști lucrători ai Securității și face apel către instituțiile statului să ia „măsurile care se impun”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut