Protest împotriva concursului de motocilism ”Transilvania Arena”

Concursul de motociclism enduro ”Transilvania Arena”, organizat de Asociația sportivă Master Bike din Cluj-Napoca, nemulțumește mai multe persoane, care au înaintat o petiție către autorități locale, solicitînd stoparea competiției, deoarece, în opinia lor, aceasta deranjează animalele sălbatice din zonă.

În petiție se afirmă că motociliștii ar fi creat ”zeci de kilometri de trasee de motociclism enduro pe Valea Căpușului, atât în zona ariei naturale protejate cât și prin pădurile aflate în proprietate privată (…) cu încălcarea legislației și în dezacord cu locuitorii din Căpușu Mic.” De asemenea se susține că ”aceștia au organizat un concurs anual, numit ”Transilvania Arena”, la care ”participă zeci de motocicliști”, astfel că ”Valea Căpușului se umple deseori de un huruit asurzitor, produs de motoarele motocicletelor, zgomot care deranjează localnicii și turiștii deopotrivă și alungă animalele sălbatice.” În petiție se afirmă că ”că Valea Căpușului este populată de specii ca urs, cerb, lup, căprior, acvila țipătoare, vulpe etc”, și că în zonă existau berze negre, ”însă, în ultimii ultimii 4-5 ani, acestea nu au mai fost văzute cuibărind în areal”, fiind ”posibil ca puii berzelor să fi murit, după ce acestea au fost alungate din cuib de zgomotul produs de motocicliști”.

Pe de altă parte, se mai afirmă că ”în acest an, Primăria și Consiliul local Căpușu Mare au dat aviz de organizare a concursului Transilvania Arena pe 9 și 10 iulie 2021, deși, anul trecut, o cerere similară a fost respinsă de aceeași instituție, deoarece, cităm, traseul trece în cea mai mare parte peste terenurile care aparțin persoanelor fizice, iar pentru acestea comuna Căpușu Mare nu își poate da acordul’”, deși, în prezent, “legile sunt aceleași, iar terenurile în cauză au aceiași proprietari ca și anul trecut.

În petiție se solicită Consiliului județean Cluj – să respingă avizarea organizării ”Transilvania Arena”, Primăriei comunei Căpușu Mare – să retragă avizul acordat și să aplice sancțiunile legale organizatorilor, Gărzii Naționale de Mediu-Cluj și Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – să trimită câte un reprezentant în zilele de 9 și 10 iulie 2021, ”pentru a constata eventuale contravenții”.

Petiția a fost publicată pe site-ul dclic.ro și este semnată de peste 500 de persoane.

Să menționăm că în zonă există rezervaţia naturală (zonă protejată) Cheile Păniceniului, iar Valea Căpuşului este considerată zonă peisagistică protejată, și este în curs de atestare ca rezervaţie naturală.

Aviz condiționat

Am încercat să luăm legătura cu Primăria Căpușul Mare pentru a afla o opinie în această privință, însă cei de acolo, inclusiv o doamnă ”consilier Claudia” a încercat să ne ”ducă cu vorba” – primarul (Gheorghe Iancu – n.r.) nu este în Primărie, vă sună dânsul, vă sun eu într-un minut etc. Greu de înțeles și de acceptat atitudinea Primăriei, care, conform legii, este obligată să furnizeze informații de interes public.

Din ce am putut afla, Primăria Căpușu Mare a trimis un răspuns Asociației Sportive Master Bike, în care precizează că cererea de organizare a concursului a fost avizată ”în zona Valea Căpușului, în amonte de localitatea Căpușul Mic, fără a se trece peste aria protejată”. În același răspuns se mai spune că ”este necesar să obțineți în prealabil toate avizele impuse de lege”.

În mod firesc, ne-am întrebat dacă aceste avize au fost obținute.

Mai trebuie două, trei detalii”

Pentru a afla dacă există toate ”avizele impuse de lege”, am luat legătura cu organizatorii competiției. Și aici ne-am lovit cam de aceeași atitudine. Mai întâi ni s-a spus că ne vor contacta ei, ceea ce nu s-a întîmplat. Până la urmă am luat telefonic legătura cu Bart Stroișteanu, care pare a fi ”șeful” organizatorilor. În loc să ne spună dacă are sau nu avizele respective, dânsul s-a apucat să întrebe ”De ce v-ar interesa pe Dvs?”, apoi s-a apucat să critice petiția, pe semnatarii petiției, care sunt ba ”plângăcioși”, ba „habar n-au” – să ne oprim aici cu această enumerare. Singurul lucru concret pe care l-a afirmat este că ”traseul (taseul commpetiției – n.r.) nu trece prin aria protejată”.

Întrebat dacă a obținut avizele necesare a răspuns inițial că da, pentru ca apoi să spună ”mai trebuie două, trei detalii; mai lucrăm; avem încă ceva”. Surprinzător (sau nu?) dânsul a refuzat să spună de ce mai are nevoie. ”Nu vă pot spune. Pentru că nu vă privește”. Tentativa de a-i explica că vorbește de o competiție publică, astfel că interesul nostru este legitim, nu l-a convins. În opinia sa, ”competiția nu este așa de publică, pentru că este făcută pentru campionatul regional”.

Oare cum poate fi catalogată această atitudine?

Oare este ceva necurat la ”Transilvania Arena”?

Refuzul Primăriei Căpșu Mare de a da simple informații, precum și atitudinea organizatorului Bart Stroișteanu, care consideră că o competiție desfășurată în România nu îi privește pe cetățenii acestei țări, nu fac altceva decât să trezească suspiciuni privind concursul în cauză. Oare este ceva în neregulă acolo?

Să mai spunem că am adresat o întrebare Consiliului Județean Cluj, privind acordarea unui aviz favorabil sau negativ dsfășurării concursului. Nu am primit încă un răspuns oficial, însă, din informațiile noastre, un aviz, de un fel sau altul, nu era acordat până la închiderea ediției.

Notă: Imaginea care înoțește acest text are doar un caracter ilustrativ

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut