Protecție pentru consumatorii de energie și după 1 aprilie

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri de protecție a cetățenilor împotriva creșterii prețului la facturile de energie.

„De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redusă la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi”, a declarat Nicolae Ciucă, care a adăugat că va fi elaborată o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale.

„Pentru garantarea eficientei măsurilor de protecție a cetățenilor consumatori casnici urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități”, a mai spus premierul.

De asemenea, el a afirmat că în domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, măsurile de sprijin vor fi lansate la 1 februarie și vor fi menținute active până la data de 1 iulie. Un pachet de susţinere în sectorul agroalimentar a fost anunțat de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, care a precizat că va exista o compensare a bonusului de cogenerare, dar şi cu o compensare a costului pentru certificatele verzi din fiecare factură a beneficiarilor.

Guvernul ia în calcul și introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut