Prometeuʼ22, în premieră la Constanța!

Joi, 26 ianuarie, la ora 19.00, în Sala Principală a Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, va avea loc premiera spectacolului PROMETEUʼ22, pus în scenă de regizorul Gábor Tompa. Coproducție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a Teatrului de Stat din Constanța și a SNT Drama Ljubljana, PROMETEU’22 face parte din proiectul Catastrofă derulat de Uniunea Teatrelor din Europa, iar premiera de la Constanța reprezintă cea de-a treia etapă a proiectului.

Următoarea reprezentație va avea loc vineri, 27 ianuarie, ora 19.00, în Sala Principală a Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”.

Bazat pe tragedia antică Prometeu înlănțuit de Eschil, spectacolul se joacă în limbile maghiară, română, slovenă și engleză.

La Cluj, PROMETEUʼ22 a avut premiera la finalul stagiunii 2021/2022, în timp ce la Ljubljana prima reprezentație s-a jucat pe 15 octombrie, la SNT Drama.

Montarea realizată de Tompa este un manifest teatral, în aceste timpuri „ieșite din țâțâni”; este încrederea declarată a artiștilor implicați în spectacol, în rostul și forța teatrului de a adresa întrebări către comunitate; de fapt, răspunsuri cerute fiecărui spectator care e parte a umanității”, observa jurnalistul și criticul de teatru Crenguța Manea.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Teatrul de Stat Constanța), Gábor Viola, Áron Dimény, Tamás Kiss, Anikó Pethő, Eszter Román, Zsolt Bogdán, Andrea Vindis, Melinda Kántor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

La realizarea producției şi-au dat concursul: Erwin Șimșensohn (regizor secund), Carmencita Brojboiu (elemente de decor și costume), Vasile Șirli (muzica originală), Ágnes Kali (dramaturgia), Ferenc Sinkó (coregrafia), Radu Daniel (video) Gyopár Bocskai (colaborator decor și costume).

De asemenea, în data de 10-11 februarie PROMETEU’22 va fi prezentat la Porto, în cadrul Festivalului Finisterra organizat de Teatrul Național São João și Uniunea Teatrelor din Europa.

Foto: Biro Istvan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut