Proiectul USR pentru ca românii cu venituri mici să aibă acces la justiție, adoptat de Parlament

Proiectul USR, inițiat de deputatul USR de Cluj Oana Murariu și senatorul USR de Cluj Cristian Bordei, prin care mai mulți români cu venituri mici își vor putea apăra drepturile în instanță, iar statul va suporta – integral sau parțial – cheltuielile de judecată, a fost adoptat de Parlament.

Concret, pragurile fixe de 300 lei, respectiv 600 de lei venit pe membru de familie până la care statul acoperă integral, respectiv parțial cheltuielile de judecată, sunt înlocuite cu valori procentuale din salariul minim brut.

Astfel, vor beneficia de acoperirea integrală a cheltuielilor de judecată persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie s-a situat, în ultimele două luni, sub echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară. Persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie se situează sub nivelul echivalentului a 50% din salariul de bază minim brut pe țară vor beneficia de acoperirea a 50% din cheltuielile de judecată.

Pragurile de 300 de lei, respectiv 600 de lei au fost stabilite în anul 2011, când salariul minim brut era 670 lei, iar de atunci ele nu au mai fost modificate. Evident, din această cauză, foarte puțini cetățeni se mai încadrează pentru a beneficia de ajutor public judiciar, atrag atenția parlamentarii.

„Legea, propusă de USR și adoptată de Parlament, vine în ajutorul celor cu venituri reduse ca să poată avea acces la justiție. Sper să fie adoptat, în continuare, și amendamentul pe care l-am formulat la legea bugetului de stat pe 2023 pentru ca Ministerul Justiției să demareze o campanie de informare pentru ca beneficiarii acestei legi să știe că pot primi ajutorul votat de Parlament. Să beneficiezi de scutire de taxă judiciară de timbru și avocat plătit – și, astfel, să-ți poți apăra drepturile – doar dacă ai un venit de 300 de lei pe membru de familie e o glumă, e ca și cum nu ar fi”, a declarat Oana Murariu, deputat USR și co-inițiatoare a legii.

„Un stat de drept cu o justiție funcțională înseamnă ca cetățenii cu venituri mici să poată avea acces neîngrădit la actul de justiție. Astăzi am făcut un pas important în această direcție prin adoptarea în Camera Deputaților a proiectului de lege privind ajutorul public judiciar pe care l-am inițiat împreună cu deputații USR Oana Murariu și Mihai Badea. Prin acest proiect de lege aducem la zi, după mulți ani, pragul venitului per membru de familie în funcție de care statul acoperă costurile de judecată ale unei persoane.”, a spus și Cristian Bordei, senator USR și co-inițiator al legii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut