Proiectul privind Spitalul Regional Iași înaintează. Clujul bate pasul pe loc

Fondurile pe care România ar urma să le primească pentru construirea celor trei spitale regionale nu acoperă costurile nici măcar pentru unul dintre aceste obiective de infrastructură medicală.

Potrivit unui document dezbătut în ședința de joi a Guvernului, țării noastre ar urma să-i revină prin Programul Național de Sănătate 2021-2027 suma de 500 de milioane de euro pentru a construi cele trei spitale regionale în condițiile în care costul net al acestora se ridică la 1,64 miliarde de euro.

Ministerul Sănătății a solicitat din viitorul Program Operațional Sănătate (POS 2021-2027) cel puțin 700 de milioane euro, însă nu s-a luat încă o decizie până acum, cel mai probabil România va putea conta doar pe cei 500 milioane euro.

Cum aceasta sumă acoperă doar o treime din costul celor trei spitale, România va trebui să suporte diferența din fonduri guvernamentale sau din împrumuturi.
În acest sens, în ședința de joi, a fost aprobat un memorandum care face referire la asigurarea contractarea unui credit de 250 milioane euro pentru spitalul de la Iași. Acest proiect este, de altfel, cel mai avansat proiect din țară, înainte de unitățile prezăvute la Cluj și Craiova.

Creditul va fi contractat la Banca Europeană de Investiții (BEI), iar guvernul va apela la această soluție întrucât fondurile europene prevăzute pentru perioada 2021 – 2027 pot fi accesate dacă și statul român asigură o co-finanțare.

„Ca urmare, luând în considerare expertiza și colaborarea cu BEI în acest domeniu și demersurile deja inițiate în ceea ce privește o potențială colaborare în acest sens, propunem contractarea unui împrumut de la BEI pentru susținerea proiectului privind construcția spitalului regional de urgență Iași, în valoare de până la 250 mil. euro. Valoarea finală a împrumutului se va stabili împreună cu finanțatorul luând în considerare politica de finanțare a BEI, precum și suma care va fi alocată din fonduri europene nerambursabile”, se arată în memorandumul aprobat de Executiv.

 

La Cluj, în schimb, lucrurile bat pasul pe loc.  Deși licitația pentru atribuirea contractului de proiectare a Spitalului Regional Cluj a demarat în 10 ianuarie 2020, nici acum nu a fost finalizată.

Spitalul din Cluj ar urma sî aibă va avea 774 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute și 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital, printre care și pacienți arși.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut