Proiectul metroului „a plecat la drum”

Primarul Emil Boc a menționat, în deschiderea ședinței de consiliu local de vineri, stadiul celor mai importante proiecte ale municipiului Cluj-Napoca.

Astfel, el a subliniat că, în ceea ce privește metroul, după semnarea contractului de execuție în luna mai, a fost depusă, între timp, și garanția de bună execuție, într-una din formele prevăzute de lege, astfel încât se poate spune că „acest proiect a plecat la drum”, depășind fazele de licitație, semnare, urmând partea de mobilizare. „Urmează partea de mobilizare, ordinul de începere a lucrărilor, proiectarea, autorizația de construcție, și intervenția în teren. În ce privește ultima etapă, și pe care toată lumea o așteaptă, intrarea efectivă în teren, se va întâmpla anul viitor. Până atunci, vor fi parcurse celelalte etape despre care am vorbit, inclusiv descărcarea de sarcină arheologică, parte componentă a autorizației de construcție, și realizarea procedurilor de expropriere. Știm ce avem de făcut, avem calendarul stabilit”, a spus Emil Boc.

În ce privește centura metropolitană, a mai subliniat primarul, „știm cu toții primul tronson se află în licitație, și până la sfârșitul lunii, sper să avem deemnat un câștigător. Sperăm să nu fie contestații, iar dacă vor fi, vor fi parcurse procedurile legale, și pentru primul tronson care ține de Cluj-Florești, și de conectivitatea cu Spitalul regional de Urgență, acest lucru va porni la drum.Tronsoanele 2 și 3, cele care au fost anulate în urma neparticipării la licitație, în urma colaborării intense între primărie, proiectanți, CNAIR, Ministerul Transporturilor, am reușit să deblocăm situația și să dăm continuitate acestui proiect. Așa cum am promis, centura merge mai departe. Complexitatea reprezintă cea mai importantă piedică în calea proiectului. Paradoxal, un proiect de peste un miliard de euro, are ca piedică tocmai complexitatea lui. În al doilea rând, faptul că sunt foarte multe proiecte de infrastructură în România și în țările europene din PNRR și alte surse europene, firmele preferă să lucreze la șes, unde să nu aibă nici tuneluri, pasaje supraterane, noduri de legătură, pentru că e mai simplu să construiești. Proiectanții au gândit o soluție pe care ne-au propus-o pentru a face proiectul cât mai atractiv. Și atunci s-a venit cu o combinație de actualizare a prețului potrivit prevederilor legale, și de comasare a celor două tronsoane și alte elemente tehnice.

(…) În consecință, noi avem acum de parcurs procedurile noastre pe orizontală – hotărâri de consiliu local la Cluj, Florești, Baciu, Apahida, avizarea în Comisia Tehnică a CNAIR, după care ordin de ministru pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Toate aceste etape presupun intervale de timp, iar pentru a câștiga interval de timp, am avut discuții la Ministerul Transporturilor și am obținut acordul ca noi să declanșăm procedura de licitație, sub rezerva ca până la depunerea ofertelor aceste etape să fie parcurse, ceea ce nu este o problemă, pe ordinea de zi ( n.red a ședinței) fiind actualizarea indicatorilor tehnico-economici. În următoarele 7 zile va fi și în celelalte unități administrativ teriotoriale încheiată această etapă. Miercuri am trimis în SEAP, intră în provedură de validare, se stabilește apoi termenul de depunere a ofertelor și pe urmă se vor depune ofertele și se vor evalua ofertele depuse. Cu alte cuvinte, centura este deblocată, proiectul merge mai departe”, a spus Emil Boc.

Primarul a vorbit și despre proiectul municipalității ce vizează colectarea selectivă, la puncte gospodărești, unde, s-au strâns într-un an de zile, aproape 5 milioane de ambalaje de plastic, de peturi, care, a mai spus Emil Boc, “nu sunt nici în parcuri, nici pe străzi, nici pe marginea râului, ci sunt colectate selectiv de către clujeni. „Vreau să le mulțumesc clujenilor, pentru implicarea și dedicarea și pentru modul cum au răspuns; pozitiv, la această campanie ca proiect pilot, să le mulțumesc firmelor private care s-au raliat. Am dat dispoziție să se declanșeze procedura de achiziționare a încă unui aparat de acest fel, pe care să-l montăm într-o altă piață a Clujului. Am înșeles că până la sfârșitul lunii iunie va fi achiziționat încă un aparat de colectare selectivă, ca să-l putem oferi clujenilor având în vedere cozile care se formează. E o situație din care toată lumea câștigă“, a mai spus el.

Primarul a mai punctat un alt proiect important derulat de primărie, care are în vedere prevenirea riscurilor prin servicii de specialitate oferite elevilor, copiilor și tinerilor aflați în risc de separare de familie în Cluj-Napoca: „Există un asemenea risc în fiecare zi, mulți părinți sunt plecați la muncă în străinătate, riscul de separare e major și nu putem rămâne neutri”.

Nu în ultimul rând, primarul a menționat importanța alocării unor sume consistente de bani în domeniul sănătății. „Avem o alocare record pentru spitalele clujene, altul decât Clujana, 12 milioane lei, și ne bucurăm că putem din greutățile pe care le avem totuși cu bugetul, oferi acest sprijin, ca o formă de recunoaștere pentru ceea ce înseamnă ecosistemul de sănătate la Cluj”, a mai spus Emil Boc.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut