Proiectul Legii Educației va fi dezbătut la Cluj

Proiectul Legii Educației a fost lansat în dezbatere publică până în data de 24 august. Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc a anunțat, luni, că la Cluj vor fi dezbateri în această săptămână pe tema noii legi.

PNL și-a asumat acest proiect de lege împreună cu raportul prezidențial „România Educată” și își dorește promovarea acestui pachet legislativ cu toate categoriile de beneficiari direcți și indirecți, având în vedere că este în dezbatere publică timp de o lună. Miercuri 27 iulie vom avea o dezbatere cu cadre didactice, directori, primari iar joi, în 28, cu părinți, elevi și studenți, reprezentanți ai ONG-urilor pentru a colecta propuneri dacă sunt”, a spus Marinela Marc, precizând că ”orice noutate sperie”.

Inspectorul general al IȘJ Cluj a spus că cele mai multe elemente de noutate pe care le aduce noua lege apar la învățământul preuniversitar.

Este o lege care acordă atenție tuturor categoriilor de beneficiari și tuturor problemelor care pot apărea în sistem”, a punctat Marinela Marc, precizând că elementele de noutate vizează elevii, resursa umană din educație și finanțarea, respectiv arhitectura sistemului.

Apar prevederi noi legate de educația timpurie, ca sistem integrat format din învățământul antepreșcolar adresat categoriilor de copii de la trei luni până la trei ani, învățământul preșcolar (3-6 ani). De asemenea, se stipulează că educația timpurie se organizează în creșe și grădinițe dar și în centre de zi iar în localitățile în care nu există creșe și grădinițe sau centre de zi se pot dezvolta aceste servicii asigurate copiilor în spații complementare de tip grup de joacă grădinițe comunitare și care vor funcționa ca structuri ale unităților de învățământ din localitățile limitrofe. Asta în cazul în care nu există unitate de învățământ cu personalitate juridică în acea localitate”, a subliniat Marinela Marc.

Noua lege prevede, în premieră, conceptul, ”școala din spital”, realizat individual și pe grupe, și care va funcționa sub egida UMF.

Acesta vizează elevii cu boli cronice care sunt internați în spitale pentru o perioadă mai lungă de timp.

De asemenea, o noutate absolută pe care o aduce legea vizează învățământul secundar superior, la licee. Astfel vor fi trei categorii de licee: teoretice, vocaționale și profesionale.

De asemenea, se prevede ca evaluarea copiilor să se facă încă de la grupa mare de la grădiniță, urmate de altele la finalul clasei pregătitoare și clasei întâi.

Vor fi planuri individualizate de învățare, iar dacă sunt probleme cu elevii, aceștia să fie ajutați să recupereze”, a explicat Marinela Marc.

Printre noutăți se numără și introducerea la Bacalaureat a unei singure probe scrise, cu subiecte din mai multe materii.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut