Proiecte sociale importante, pe masa consilierilor locali clujeni

Două proiecte de hotărâre importante, din domeniul social, se vor afla pe masa consilierilor locali clujeni, în ședința de săptămâna viitoare.

Astfel, aleșii vor dezbate o inițiativă privind alocarea sumei de 65.000 de lei, în vederea achiziționării pachetelor cu produse alimentare și acordarea acestora celor cu situație materială mai delicată, cu ocazia sărbătorilor de Paște și Crăciun.

Municipalitatea argumentează că numărul copiilor beneficiari ai serviciilor sociale acordate în unitățile de asistență socială, care au vulnerabilități multiple, dizabilități, dificultăți de învățare, risc de abandon școlar și care provin din familii cu lipsuri severe, sau din familii extrem de sărace ce se confruntă cu multiple limitări, a crescut în ultimii ani.

În anul 2022, 325 de copii sunt beneficiari ai serviciilor sociale acordate, în cadrul Centrului de zi „Țara minunilor”, Centrului de servicii socio-medicale, Centrului de resurse pentru părinți și copii și ai Centrului pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

Un alt proiect de hotărâre important care va fi dezbătut de consilierii locali clujeni vizează alocarea sumei de 400.000 de lei, pentru implementarea Programului multianual Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie”. Municipalitatea clujeană a reluat în toamna anului trecut acest proiect important pentru comunitatea noastră deoarece este implementat prin implicarea mediului academic, a societăţii civile și a ONG-urilor, suma alocată pentru anul 2021 fiind de 200.000 lei. Primăria Cluj-Napoca, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală, oferă aceste servicii stomatologice pentru persoanele și familiile cu condiții sociale precare, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Programul este unul de succes, în 2021 fiind aprobate un număr de peste 500 de cereri pentru accesarea serviciilor stomatologice. Creșterea continuă a numărului de beneficiari de-a lungul timpului a condus la necesitatea majorării bugetului.pentru anul 2022.

Beneficiarii programului „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie” trebuie să aibă domiciliul în Cluj-Napoca și să se încadreze în una dintre următoarele categorii sociale: pensionari (limită de vârstă, de invaliditate) ale căror venituri cumulate din pensii și alte drepturi de asigurări sociale nu depășesc 1000 lei; persoane cu dizabilități, încadrate în grad de handicap grav și accentuat; șomeri care beneficiază de indemnizație de șomaj de până la 700 lei și șomeri neindemnizați, aflați în evidențele AJOFM Cluj; fără venituri sau cu venituri reduse, aflate în evidențele Direcției de Asistență Socială și Medicală (D.A.S.M. Cluj-Napoca), care beneficiază de venit minim garantat, alocație de susținere a familiei, masă la cantina de ajutor social, în condițiile legii.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut