Proiecte edilitare, la Geaca

Zilele trecute, când l-am sunat pe primarul comunei Geaca, Mihai Moldovan, afară a fost destul de frig, dar edilul-șef din localitatea de pe Câmpie ne-a vorbit  despre apă. Atât de necesară, mai ales în perioada verii.

Este vorba de recepția conductei de apă potabilă în satele Ligii și Puini. Este o veste bună pentru populația din cele două sate de pe Câmpie, unde trăiesc mai mult oameni în vârstă, dar care au nevoie și ei de apă de calitate din sursa Gilău, ei folosind până în prezent, pentru băut și gătit, apă din fântânile din jurul gospodăriilor.

După ce apa potabilă, în ultimii ani, a mai fost introdusă în Geaca, Sucutard și Lacu, în acest an se lucrează la finalizarea acestei investiții și în satul Chiriș, unde, mai ales în lunile călduroase ale verii, mereu au fost probleme cu aprovizionarea locuitorilor cu apă, de multe ori și fântânile fiind secate. Deci, în curând se va rezolva problema apei și în localitatea Chiriș, o adevărată mană cerească pentru cetățenii de acolo.

În atenția edililor comunei Geaca, în  anul 2021, se  află și introducerea gazului metan în 5 sate componente, al șaselea, satul Sucutard, având deja asigurată această sursă de căldură (gazul se găsește chiar sub casele oamenilor, la doar doi pași funcționează stația de comprimare gaze naturale dintre localitățile Țaga – Sucutard!). Cum să nu introduci gazul metan în gospodăriile țărănești din acele așezări, când această resursă naturală se găsește pe toată Câmpia Transilvaniei, pe acolo trecând și magistrala ce merge și în Ungaria?

Între proiectele Primăriei comunei Geaca pe acest an se mai află construirea de capele mortuare în cimitirele din Geaca și Sucutard, investiții cu care în anii trecuți ne-am întâlnit în toate localitățile rurale din împrejurimile municipiului Gherla. Mai semnalăm ultimele lucrări sociale realizate la Geaca, modernizarea sediului Căminului Cultural și a Dispensarului medical, precum și construirea unui modern centru turistic.

Zona respectivă este cunoscută mai ales prin lacurile piscicole, popularizate cum se cuvine de administrația locală. La mijlocul lunii februarie apa a fost înghețată, între timp a și nins în zonă, cele două utilaje de deszăpezire din dotarea Primăriei comunei Geaca curățind drumurile de pe raza celor 6 sate componente.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut