Proiect european de prevenție și tratare a hepatitelor cronice, finalizat de Spitalul clujean de Boli Infecțioase

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a finalizat proiectul finanțat din fonduri europene „Optimizarea prevenției și tratamentului Hepatitelor cronice B și C prin creșterea competenței personalului medical din România”. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București.

Conform celor anunțate de Consiliul Județean Cluj, sub a cărui autoritate funcționează spitalul, 1200 de persoane – dintre care 251 de medici specialiști sau rezidenți în boli infecțioase, 449 de medici de familie și 500 de asistenți medicali – din 19 județe din regiunile Nord-Vest, Centru, Sud-Est și București-Ilfov au participat, în cadrul proiectului, la sesiuni de instruire în prevenția, diagnosticul și tratamentul hepatitelor cronice HBV și HCV. De asemeni, au fost editate trei ghiduri de bună practică „state-of-the-art”, câte unul pentru fiecare categorie de grup țintă, un manual privind „Efectele poluării asupra imunității și cronicizării infecției cu HVB și HVC”, au avut loc diverse schimburi de bune practici naționale și transnaționale, iar șapte persoane au participat la evenimentul „The International Liver Congress”, din Viena. Totodată – precizează sursa citată -, a fost gândit și derulat un program pentru medicii de familie participanți, ce a urmărit prevenția primară a infecției cu hepatitele B și C la școlari și un program care a vizat creșterea accesului femeilor la serviciile de prevenție a infecției cu HCV și HBV. De asemeni, a fost creată o pagină web – https://hepamed.ro/wp/module-on-line/ – cu 83 de module on-line, dedicate tuturor persoanelor interesate de hepatitele cronice B și C, și au fost realizate 50 de emisiuni și articole de informare și atragere a grupului țintă.

Valoarea totală a proiectului a fost de 9.763.291,85 de lei, din care 8.243.668,53 de lei finanțare nerambursabilă asigurată din Fondul Social European, 1.324.357,35 de lei – finanțare nerambursabilă asigurată din bugetul național, iar 195.265,97 de lei – cofinanțarea parteneriatului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut